Vezi aici topul primăriilor care au dat ilegal prime şi sporuri

Consiliul Judeţean Gorj şi 21 de primării verificate de Curtea de Conturi în 2010 au plătit ilegal prime şi sporuri salariale de peste cinci milioane de lei noi. Doar cinci din cele 27 de instituţii verificate anul trecut nu au făcut astfel de plăţi ilegale. Curtea de Conturi a dispus recuperarea banilor pe care funcţionarii i-au primit drept spor pentru refacerea capacităţii de muncă, spor de ţinută, de hrană, de fidelitate, de loialitate, de aplicare a legilor funciare, de dispozitiv şi aşa mai departe.

Curtea de Conturi a dat publicităţii rapoartele privind controalele efectuate în 2010, cu privire la disciplina financiară pe 2009. Doar pentru sporuri ilegale primăriile verificate şi Consiliul Judeţean Gorj au cheltuit 5.136.300 lei. Aşa se explică şi ponderea foarte mare a cheltuielilor de personal în totalul cheltuielilor bugetelor locale, respectiv 46,77%.

Călinoiu dă bani pentru refacerea capacităţii de muncă

Consiliul Judeţean Gorj a plătit în 2009 tot felul de sporuri inventate, nepermise de lege, dar care au fost acceptate în contractul colectiv de muncă. S-au efectuat plăţi salariaţilor CJ Gorj pentru refacerea capacităţii de muncă şi ţinută vestimentară în sumă de 641.060 de lei noi.

Şi Primăria Târgu Jiu a fost generoasă la capitolul sporuri ilegale. Aproape un milion de lei noi trebuie recuperaţi de la salariaţii care au primit ilegal tot felul de sporuri, tichete cadou şi sume pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii în muncă.

Motru, campionul primelor

Motru este oraşul unde funcţionarii primăriei au primit cele mai mari sume despre care Curtea de Conturi consideră că au fost acordate ilegal. „S-au acordat sporuri (confidenţialitate, mobilitate, indemnizaţii de dispozitiv, condiţii vătămătoare), prime şi sume pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii muncii, ţinută, ca urmare a interpretării necorespunzătoare a prevederilor Legii nr. 130/1996, având drept consecinţă înscrierea acestor drepturi în contractul colectiv de muncă fără temei legal şi plata acestor sume din  bugetul local”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Sporurile pot dubla salariile

Băleşti şi Peştişani sunt localităţile rurale cu bani mulţi băgaţi ilegal în buzunarul funcţionarilor. Circa 200 de mii de RON au fost cheltuiţi la Băleşti pentru „drepturi salariale reprezentând spor de fidelitate, confidenţialitate, mobilitate, suplimentul postului şi al treptei de salarizare”. La Peştişani s-au dat bani pentru „menţinerea sănătăţii şi securităţii muncii şi pentru procurarea ţinutei”. De asemenea, Curtea de Conturi a constatat că „în  perioada decembrie 2008 - iunie 2009, primarul comunei a încasat necuvenit un spor de dificultate în procent de 50% din valoarea indemnizaţiei,  pentru activitatea desfăşurată în aplicarea legilor fondului funciar”.

Şi la Săcelu s-a constatat „acordarea fără temei legal, membrilor comisiei de aplicare a legilor fondului funciar, a sporului de dificultate de 50% din salariul de încadrare şi din indemnizaţia corespunzătoare funcţiei”.

Ce sporuri au inventat aleşii noştri

La Albeni s-au efectuat plăti fără temei legal în sumă de 70.648 lei reprezentând spor de fidelitate şi stabilitate (20%), spor neuropsihic (10%), suplimentul postului (25%) şi suplimentul treptei de salarizare (25%);

La Bustuchin s-au dat premii la pensionarea unor cadre didactice, iar la Cruşeţ sporuri pentru condiţii vătămătoare.  Spor de mobilitate şi confidenţialitate s-a dat la Dănciuleşti, iar la Drăguţeşti primarul şi viceprimarul şi-au dat tichete cadou. La Hurezani, Plopşoru sau Roşia de Amaradia a fost premiată fidelitatea, loialitatea, dar s-au dat bani şi pentru menţinerea sănătăţii şi pentru vestimentaţie.

Stoina a dat toate sporurile posibile

Primăria Stoina a dat toate sporurile posibile şi imposibile, cum ar fi spor de fidelitate şi loialitate de până la 20% pentru funcţiile de execuţie şi de până la 15% pentru funcţiile de conducere, acordat diferenţiat pe criteriul perioadelor lucrate în instituţie;  indemnizaţie de dispozitiv în procent de 25%; spor de mobilitate şi confidenţialitate; spor pentru condiţii vătămătoare. Au mai fost plătite în anul 2009 drepturi speciale pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii muncii precum şi pentru achiziţionarea vestimentaţiei.

CONCLUZIE

Sporul de dispozitiv a fost cel mai frecvent acordat, dar ilegal, prin interpretarea eronata a  prevederilor  OMAI nr. 496/2003, specifice sectorului de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, care nu se aplică autorităţilor locale şi ale altor acte normative în care nu se prevede  expres plata acestui spor.

Sumele plătite ilegal

- Consiliul Judeţean Gorj           641,1 mii lei;

- Primăria Municipiului Târgu-Jiu         987,3 mii lei;

- Primăria Municipiului Motru    1.422,0 mii lei;

- Primăria Oraşului Bumbeşti-Jiu          372,1 mii lei;

- Primăria Oraşului Turceni        205,6 mii lei;

- Primăria Comunei Albeni         70,6 mii lei;

- Primăria Comunei Baia de Fier 157,1 mii lei;

- Primăria Comunei Băleşti        227,4 mii lei;

- Primăria Comunei Bengeşti-Ciocadia 36,8 mii lei;

- Primăria Comunei Bolboşi       38,7 mii lei;

- Primăria Comunei Bustuchin   20,1 mii lei;

- Primăria Comunei Cîlnic         180,9 mii lei;

- Primăria Comunei Cruşeţ        66,2 mii lei;

- Primăria Comunei Dănciuleşti  62,1 mii lei;

- Primăria Comunei Drăguţeşti   75,3 mii lei;

- Primăria Comunei Hurezani     75,8 mii lei;

- Primăria Comunei Mătăsari      77,1 mii lei;

- Primăria Comunei Peştişani     185,2 mii lei;

- Primăria Comunei Plopşoru     53,2 mii lei;

- Primăria Comunei Roşia de Amaradia         27,7 mii lei;

- Primăria Comunei Săcelu        47,7 mii lei;

- Primăria Comunei Stoina         105,8 mii lei;

* Sursa: Raportul Curţii de Conturi

Vizualizări: 218

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: