Instanţa a decis: Best Recuperare Creanţe, bună de plată către SNLO
Best Recuperare Creanţe SRL a fost obligată de Tribunalul Bucureşti să plătească o grămadă de bani către SNLO, deşi firma care a cesionat în 2008 creanţele societăţii miniere nu mai există, iar patronii săi au aproape două luni de când sunt în spatele gratiilor pentru o altă ţeapă dată pe acelaşi principiu la Termoelectrica.
Marea afacere pe care au pus-o la cale pe vremea fostei guvernări liberale foştii reprezentanţi ai firmei Best Recuperare Creanţe SRL se întoarce acum împotriva acestora. Cei în cauză nu numai că sunt după gratii într-un alt dosar al DNA, dar, în privinţa litigiilor pe care le au cu Societatea Naţională a Lignitului SA trebuie să şi dea înapoi milioane de lei încasate în numele acesteia, asta după ce şefii SNLO au sesizat oricum procurorii anticorupţie pentru a le aduce la cunoştinţă neregulile de la sfârşitul lui 2008.
60.000 cheltuieli de judecată
De pe 14 aprilie trebuiau judecătorii să pronunţe o sentinţă, dar, până săptămâna trecută au avut nevoie de trei amânări pentru a lua o decizie. Aşa se face că, pe 3 mai, patronii de la Best au primit o lovitură dură din partea instanţei. „Obligă pârâta SC BEST RECUPERARE CREANŢE SRL la plata către reclamantă a sumei de 5.605.336 lei actualizată cu rata inflaţiei la data plăţii, precum şi la plata dobânzii legale aferente acestei sume de la data pronunţării hotărârii până la data plăţii integrale. Respinge capătul de cerere privind rezilierea Contractului de cesiune de creanţă nr.694/CC/07.11.2008 ca neîntemeiat”, se arată în hotărârea judecătorească. Aceeaşi instanţă a decis ca Best să achite şi peste 60.000 de lei drept cheltuieli judiciare. Suma poate părea mare acum, dar era o nimic toată cu câteva luni în urmă, când reprezentanţii firmei respective învârteau milioane de euro din recuperarea unor datorii care numai la destinatari nu ajungeau. Sentinţa Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.
Banii au fost plătiţi, dar nu la SNLO
Societatea Naţională a Lignitului Oltenia aşteaptă acum redactarea hotărârii judecătoreşti pentru a vedea care sunt demersurile pe care trebuie să le facă în continuare pentru a intra în posesia sumei respective. Banii reprezintă plăţi pe care RAAN Drobeta Turnu Severin le-a făcut către Best Recuperare Creanţe în contul datoriilor avute la SNLO, în baza contractelor de cesionare de creanţe încheiate în 2008 de fostul director general Eugen Davidoiu. Contractele au fost denunţate de actualul director Daniel Burlan încă de la instalarea sa în funcţie în ianuarie 2009, acesta depunând ulterior şi o plângere la DNA, biroul teritorial Târgu Jiu. Despre mersul anchetei nu se mai ştie nimic, cert este doar că, între timp, RAAN, care este unul dintre răii platnici ai SNLO, a virat 5,6 milioane lei în conturile Best pentru a plăti din cărbunele livrat, Societatea Lignitului neprimind însă nici un leu din suma respectivă. Situaţii similare se regăsesc şi în relaţiile pe care SNLO le are cu alţi beneficiari din ţară, societatea judecându-se cu Best şi în alte dosare, cel cu CET Arad ajungând, spre exemplu, tot pe rolul instanţelor din capitală.
DUPĂ GRATII
De asemenea, Best şi-a dat duhul, în ciuda sumelor uriaşe vehiculate, devenind Recovery Best Solutions, firmă în spatele căreia s-a aflat aceeaşi echipă de la Best. Asta până când avocaţii Ovidiu Benone Voicu şi Daniel Ioanăş, precum şi executorul judecătoresc Dragoş Rocoşanu au fost arestaţi preventiv alături de fostul şef al Termoelectrica pentru contractele de cesionare de creanţe încheiate acolo tot pe la sfârşitul lui 2008.