Valul de căldură din Canada era preconizat la sfârşitul secolului
Încălzirea globală surprinde tot mai mult climatologii care nu mai pot prevedea valuri de căldură cum a fost cel din Canada. Aceştia se aşteaptă ca în următorii ani şi România să fie lovită de temperaturi de peste 44 de grade.
Orașul canadian care doborât recordul de temperatură din această țară, de 49,5 grade Celsius, este înconjurat de trei incendii masive de vegetație, care înghit totul în cale. Climatologul Roxana Bojariu spune că este vorba despre un val de căldură fără precedent, care era așteptat de specialiști abia la sfârșitul acestui secol. Ea avertizează că și România riscă să depășească recordul de temperatură de 44,5 grade Celsius în anii sau deceniile care urmează.
Peste 200 de oameni au murit în Canada din cauza acestui val de căldură. „Ce se întâmplă în toată lumea e fără precedent. Deși sunt fenomene individuale, există acest fundal al încălzirii globale care le dă sens. Dacă le luăm împreună, partea lor de severitate comună este legată de schimbarea climei. Aceste intensități extreme ale fenomenelor, altfel potrivite pentru timpul din an și pentru zonele unde au loc, dar intensitățile sunt ieșite din comun și mai ales că această acoperire provoacă fenomene extreme care au manifestări deosebite față de ceea ce știam acum mai multe decenii”, a precizat climatologul Roxana Bojariu la Digi 24.
Ea a amintit de valul de căldură care a lovit Europa în 2003, soldat cu 30.000 de morți. Din fericire vestul Europei a luat măsuri și deja valurile de căldură din anii mai recenți nu au mai provocat aceleași efecte devastatoare. La fel și în Canada vor trebui luate măsuri iar adaptarea e foarte importantă, pe lângă reducerea emisiilor.
Bojariu mai spune că și România riscă să se confrunte cu valuri de căldură în anii și deceniile care vor urma inclusiv la temperaturi care să doboare recordul maxim al temperaturii din România, cel de 44,5 grade Celsius.
Pe lângă aceste măsuri de reducere a emisiilor despre care se vorbeşte la nivel global, oamenii pot să ia măsuri pentru a se adapta mai uşor la temperaturi mari.