Valentin Popa, încă un sindicalist gorjean „turnător”

Numele consilierului judeţean Valentin Popa apare în raportul CNSAS pe 2009 dat marţi publicităţii, în calitate de „colaborator” al fostei Securităţi. Popa reprezintă PSD în Consiliul Judeţean Gorj, dar este în acelaşi timp şi liderul sindicatului Sanitas şi al CNSLR Frăţia Gorj. Valentin Popa este al doilea lider sindical gorjean despre care CNSAS anunţă că a făcut poliţie politică, după Ion Pisc Scrădeanu, liderul Federaţiei Energetica. Ambii au negat colaborarea cu fosta Securitate şi susţin că sunt victime ale „actualei poliţii politice”, deoarece luptă împotriva „regimului Băsescu”.

Valentin Popa s-a arătat ieri revoltat când a fost întrebat cum comentează faptului că numele lui a apărut într-un raport al CNSAS unde figurează ca şi colaborator al fostei Securităţi. Consilierul judeţean al PSD Gorj afirmă că este victima actualei poliţii politice, considerând că şi jurnaliştii fac parte din noua poliţie politică. Valentin Popa a spus că nicio instanţă nu l-a declarat colaborator sau turnător şi că CNSAS este o instituţie administrativă, care face jocurile actualei puteri. „Sunt în proces cu CNSAS, vă rog să aveţi răbdare să se termine procesul şi o să vă lămuriţi”, a spus Popa, al cărui proces cu CNSAS are loc la Curtea de Apel Bucureşti şi a avut al doilea termen pe 8 septembrie 2010.

Florin Cârciumaru, preşedintele PSD Gorj, a declarat că nu ştie în ce a constat colaborarea lui Valentin Popa cu fosta Securitate: „Nu ştiu mai mult decât am citit acum câteva luni tot în presă. Acum, dacă a fost prins într-un raport, o să ne interesăm despre ce este vorba”. Aleşii locali dau declaraţii pe proprie răspundere în privinţa necolaborării cu Securitatea şi, dacă se dovedeşte contrariul, răspund pentru fals în declaraţii.

„Sub cutia poştală erau dosarele deschise şi citite gata”

Valentin Popa spune că singura dată când a avut de-a face în mod direct cu Securitatea a fost în timpul stagiului militar. Sindicalistul a făcut armata la Securitate, iar atunci, evident, a trebuit să scrie nişte hârtii. „Am fost bun prieten cu un nepot de-al lui Ceauşescu, dar am refuzat să mă înscriu în Partidul Comunist. Asta m-a costat, evident. La armată m-au trimis să fac stagiul militar la Securitate, unde eram nevoit să semnez nişte hârtii, dar niciodată nu am turnat pe cineva, nu am spus ceva despre cineva pentru a-i face rău. Pot să jur pentru lucrul acesta. După ce am făcut armata m-am căsătorit şi o rudă din partea soţiei a fugit în Germania. Ce a urmat nu vă mai spun acum. Vă pot menţiona însă că, dacă la Curtea de Apel câştig procesul, voi lăsa uitată toată povestea pentru că eu nu văd pe ce motive aş putea pierde. Dacă nu voi avea câştig de cauză, pentru că e posibil orice, voi face public dosarul pe care CNSAS mi l-a trimis acasă. Am primit într-o zi hârtia acasă şi, sub cutia poştală erau dosarele deschise şi citite gata, lăsate acolo. Atât ştiu. Nu m-a întrebat şi pe mine nimeni nimic”.

„Am văzut şi eu cine m-a turnat la Securitate”

Liderul sindical face o legătură între mişcările sindicale programate pentru această toamnă şi apariţia acestui raport. „Cred că acum se face poliţie politică, mai ales că am opţiunile politice pe care le am. Nu întâmplător apare discuţia acum, când sindicatele se pregătesc de proteste. În acel dosar am văzut şi eu cine m-a turnat pe mine de la Spital, cine m-a lăudat şi cum m-a lăudat la Securitate. Eu lucrez în acelaşi loc de 32 de ani şi toată lumea mă ştie, nu cred că este cineva care să spună că eu am făcut rău cuiva”, declară Valentin Popa.

PRECEDENT

Preşedintele Federaţiei Energetica, Ion Pisc Scrădeanu, este un alt lider sindical despre care CNSAS a dat informaţii că a colaborat cu Securitatea. Acesta a dat note informative despre colegii de serviciu de la IM Rovinari timp de mai mulţi ani, semnând cu numele conspirativ „Dragnea”.

“Cred că acum se face poliţie politică, mai ales că am opţiunile politice pe care le am”.

Valentin Popa, consilier judeţean

Vizualizări: 203

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: