Vaccinuri retrase după ce 11 elevi au ajuns la spital
Un număr de 11 elevi de la o şcoală din Strâmba-Jiu au ajuns la spitalul din Turceni miercuri seara cu reacţii adverse după ce au fost vaccinaţi anti-tetanos în cadrul unei acţiuni de imunizare ce se realizează la nivel naţional. Direcţia de Sănătate Publică Gorj a demarat o anchetă în acest caz. Raportul medicilor a fost transmis Ministerului Sănătăţii spre analiză, care a şi luat o primă măsură oprind folosirea a două loturi de vaccin diftero-tetanic.
Elevii din două clase de-a VIII-a de la şcoala din Strâmba Jiu au fost miercuri vaccinaţi antitetanos în cadrul acestui program naţional. O parte din copii a prezentat reacţii adverse după administrarea dozei de către medicul liceului. Copiii au ajuns la spital aude au primit tratament. Aici au rămas peste noapte sub supravegherea medicilor şi asistenţilor. Joi de dimineaţă au fost externaţi dat fiind faptul că starea lor s-a îmbunătăţit. „Au ajuns la spital cu senzaţie de vomă, cu nişte alergii la nivelul gâtului şi toracelui, cu prurit. Au ajuns seara la camera de gardă. Au fost perfuzaţi toţi cu glucoză şi li s-au administrat toate medicamentele necesare, chiar şi sitor. Şi-au revenit, dimineaţa au fost externaţi. Vaccinate au fost două clase de-a VIII-a, sunt copii de 14-15 ani, doar cei 11 au venit cu probleme. Am înţeles că dintr-o fiolă se vaccinează 10 copii. E posibil ca una dintre fiole să fi fost cu probleme deşi în fişa de punere pe piaţă a vaccinului scrie că pot să apară reacţii adverse de genul acesta”, a declarat Dragoş Haţegan, directorul Spitalului din Târgu Jiu.
O echipă de medici din cadrul Direcţiei Publice de Sănătate Gorj (DSP) s-a deplasat ieri la Turceni pentru a face verificări în acest caz. Raportul întocmit de medici a fost transmis Ministerului Sănătăţii. „S-a făcut raportul, a fost trimis la toate instituţiile statului. Reacţia alergică provocată la copii, nu numai din Gorj, ci şi din alte judeţe, are legătură cu lotul de vaccin. Ele sunt înseriate, au o serie, un număr. Probabil au dezvoltat o reacţie alergică la persoanele care le-au folosit. A mai fost un vaccin fabricat şi folosit pentru nordici. Nu s-a potrivit pentru genele noastre. La ei erau folosite de zeci de ani la noi au dat reacţii alergice şi au fost retrase”, a declarat Marius Boeriu, directorul DSP Gorj.
Ministerul Sănătăţii a oprit două loturi de vaccin diftero-tetanic şi a dispus analizarea lor de către Agenţia Naţională a Medicamentului. Boeriu spune că acordul scris al părinţilor pentru vaccinarea copiilor nu era obligatoriu, dar vaccinarea da. La şcolile din Târgu Jiu, nu au fost vaccinaţi copiii, dacă părinţii au refuzat.