Urșii polari sunt în pericol de extincţie
Urşii polari care încântă oamenii prin prezenţa lor impunătoare în ţinuturile îngheţate ar putea deveni istorie. Specialiştii susţin că încălzirea globală duce la înfometarea și extincția urșilor polari în următorii ani.
Un studiu recent face o predicție îngrijorătoare: urșii polari ar putea să dispară în următorii 80 de ani și asta din cauza încălzirii globale și a fenomenelor asociate, notează Science Alert. Cercetătorii explică faptul că în unele regiuni urșii polari se află deja în pericol, micșorarea banchizelor reducând semnificativ perioada în care aceștia pot să vâneze foci, o importantă sursă de grăsimi necesare supraviețuirii. „Urșii se confruntă cu o perioadă de înfometare din ce în ce mai lungă înainte de înghetarea apelor”, explică Steven Amstrup, autor al studiului și cercetător al ONG-ului Polar Bears International. La baza predicțiilor care plasează sfârșitul urșilor polari în următorii 80 de ani se află o creștere continuă a temperaturilor medii cu 3,3 grade peste nivelul de dinaintea Revoluției Industriale. De asemenea, cercetătorii iau în calcul studiile care indică faptul că această încălzire afectează în mod disproporționat zona arctică.
Amstrup explică faptul că în evoluția lor, de peste un milion de ani, urșii polari nu au avut de înfruntat condiții asemănătoare. El mai adaugă faptul că creșterea temperaturilor nu reprezintă pericol direct asupra existenței acestor urși, ci, capacitatea lor limitată de a se adapta noilor condiții este cea care îi pune în pericol.
În prezent există în jur de 25.000 de urși polari din specia Ursus maritimus în lume, dar, din nefericire, creșterea temperaturilor duce la topire banchizelor de gheață care fac parte din ecosistemul lor.
Calculele indică faptul că puii sunt cei mai vulnerabili și asta deoarece mamele lor nu au capacitatea de a produce un lapte îndeajuns de hrănitor pentru a putea supravieţui.