Un voluntar vrea să reabiliteze o şcoală veche de lângă Târgu Jiu
Un tânăr din Bucureşti, impresionat de povestea elevilor de la Văcarea, comuna Dăneşti, care învăţau mai mult în frig, vrea să strângă bani şi să reabiliteze clădirea. Marius Simionică a dus deja la şcoală două aeroterme care să mai încălzească sala mare. Copiii au mai primit dulciuri şi jucării. Cadouri a dus şi la Rovinari, unde l-au aşteptat peste 300 de copii.
Marius Simionică a rămas impresionat când a aflat că, la Văcarea, circa 30 de copii învaţă în frig pentru că soba nu face faţă, nu poate încălzi cele două săli mari. De câteva ori, soba a scos fum, iar elevii au fost trimişi acasă pentru a fi în siguranţă. Marius a strâns bani în Anglia, unde lucrează ca tehnician servomotoare, şi a cumpărat două aeroterme pe care le-a dus la şcoala din Dăneşti. Drept mulţumire, copiii i-au spus poezii şi i-au desenat felicitări.
„Am dus două aeroterme. Acum, copiii nu mai stau cu geci, cu haine groase pe ei. Pot învăţa şi îmbrăcaţi mai subţire. S-a făcut cald. Aş vrea să fac demersuri să reabilităm şcoala, pentru că este o clădire veche, pereţii sunt crăpaţi, mai sunt şi geamuri sparte. Am înfiinţat o asociaţie unde ne ocupăm de copii, de educaţia copiilor care este totul. Vom purta discuţii să vedem dacă ne permit autorităţile locale să ne implicăm în proiectul din localitatea Dăneşti. Eu am văzut un articol în presă şi aşa am luat legătura cu doamna învăţătoare de acolo”, a spus tânărul.
Autorităţile încă nu au bani pentru modernizarea şcolii. În plus, nu sunt nici sigure că imobilul va putea fi reabilitat, pentru că zidurile vechi riscă să cedeze când va fi deschis şantierul.
Daruri pentru sute de copii
Marius este stabilit în Anglia de aproape zece ani. O perioadă a lucrat şi în Armata Română. Ajutat de români care muncesc peste hotare şi de oameni simpli din Gorj şi din toată ţara, Marius a reuşit să strângă câteva sute de cadouri.
Haine, jucării, încălţăminte au ajuns la 300 de copii. Darurile au fost împărţite celor mici în sala de sport din Rovinari. „Darurile vin din Anglia, Italia, Austria, Canada, America, din toată lumea. Sunt şi români din ţară care au făcut donaţii. Nu ne aşteptam să vină atât de mulţi copii şi ne puteam pregăti mult mai bine, dar am reuşit să le oferim tuturor câte puţin. Nu ne vom opri aici. Avem astfel de acţiuni în toată ţara şi vom continua pentru că punem mare preţ pe aceşti copii. Ei sunt viitorul nostru şi educaţia e piatra de temelie a unei societăţi sănătoase. Ne dorim ca aceşti copii să primească educaţia pe care o merită şi vom reveni cu drag oricând aici”, a spus Marius Simionică.