Un sfert dintre cei care au ANL vor să cumpere
Mai puţin de 20% dintre chiriaşii ANL-urilor sunt interesaţi de cumpărarea locuinţelor. Până în momentul de faţă doar 56 de chiriaşi şi-au manifestat dorinţa de a deveni proprietari, deşi aproximativ 400 de familii locuiesc în apartamentele şi garsonierele ANL ce vor fi scoase la vânzare. Oamenii spun că preţul acestora este foarte ridicat comparativ cu posibilităţile lor materiale.
Instituţia Prefectului a centralizat toate cererile chiriaşilor ANL care intenţionează să-şi cumpere locuinţele. Deşi la nivelul judeţului Gorj, un număr de 362 de apartamente şi garsoniere ANL îndeplinesc condiţiile stabilite de lege pentru a fi vândute, doar 52 de chiriaşi şi-au manifestat intenţia de a le cumpăra. „Am centralizat datele transmise de primării, conform cărora până în momentul de faţă au fost înregistrate 56 de cereri de cumpărare a locuinţelor ANL. Dintre acestea un număr de 52 de cereri aparţin chiriaşilor din Târgu Jiu, 2 cereri celor din Motru, iar 4 cereri sunt făcute de chiriaşii ANL-urilor din Târgu Cărbuneşti. La Rovinari nu s-a înregistrat nici o astfel de cerere, deşi 96 de locuinţe întrunesc condiţiile stabilite de lege pentru a fi vândute”, a declarat Marcel Romanescu, subprefectul judeţului Gorj.
ANL-urile, prea scumpe pentru gorjeni
Chiriaşii gorjeni consideră că preţul de 407 euro pe metru pătrat este foarte mare comparativ cu posibilităţile lor materiale. “Copilul meu locuieşte cu familia într-o garsonieră ANL, dar nu şi-a depus cerere de cumpărare deoarece este foarte scumpă. Acum a rămas fără serviciu, iar eu îi ajut dintr-o pensie de 5 milioane de lei vechi. Cei care au stabilit acest preţ nu au ţinut cont de zonă şi de localitatea unde sunt construite ANL-urile”, a declarat Florentina Brânzan. De asemenea, creditele făcute în urmă cu câţiva ani pentru mobilarea locuinţelor îi împiedică pe mulţi dintre chiriaşi să-şi cumpere locuinţa. “Abia peste doi ani voi putea face un împrumut pentru achiziţionarea garsonierei. Mai am încă rate de plătit de la creditele făcute pentru mobilarea şi modernizarea locuinţei. Până atunci voi sta cu chirie, trăind cu speranţa că poate pe viitor se vor mai ieftini”, a declarat Alina Vlădoianu, chiriaş ANL.
S-a propus o nouă hotărâre de Guvern
Reprezentanţii Prefecturii Gorj sunt conştienţi de faptul că vânzarea locuinţelor ANL va fi un proces care la nivelul judeţului nostru nu va da roade. “Cred că singura deficienţă este calcularea aceluiaşi preţ pentru toate localităţile. Sperăm ca printr-o Hotărâre de Guvern ulterioară să se revină asupra preţului şi să se facă diferenţieri în funcţie de tipul localităţi. În majoritatea videoconferinţelor atât noi cât colegii noştri din ţară am propus o adoptarea unei noi hotărâri de guvern”, a precizat Marcel Romanescu.