Un preparat vechi al călugărilor, reprodus la Tismana. „Energizant” din făină de castane și miere

În timp ce culturile de trandafiri se extind, iar producția de castane se anunță mai bună decât anii trecuți, autoritățile din Tismana vor să pună orașul pe lista celor cu produse tradiționale unice în România. Primarul Marian Slivilescu are deja un plan. Vrea să reproducă un energizant realizat de călugării de la Tismana în urmă cu sute de ani. Pentru asta, are nevoie de un parteneriat cu un apicultor din zonă.

În urmă cu câteva sute de ani, călugării erau foarte inventivi. Pentru a trece mai ușor de perioadele de post, aceștia aveau nevoie de produse care să le dea energie pentru a putea munci la Tismana. Cu două ingrediente, mierea și castanele, călugării au creat o reţetă de succes. „Încerc să sprijin un apicultor să refacem un preparat vechi. La Mănăstirea Tismana, era realizat un preparat special în urmă cu sute de ani. Este vorba despre un preparat realizat din făină de castane și miere de albine. Dacă reușim să omologăm acest produs, ar fi un produs unic. Tismana este un producător de castane, în continuare”, susține primarul Marian Slivilescu.

„Ne gândim la un preparat mai special”

Astfel, dacă nu va reuși să treacă pe lista produselor tradiționale trandafirata sau dulcețurile de rubarbă ori mierea de castane, primarul își pune toate speranțele în acest preparat. Mai rămâne de dovedit vechimea acestuia. În plus, primarul trebuie să convingă un apicultor din zonă să încerce această provocare. „Posturile sunt lungi și greu de ținut în mânăstire. Amestecul de pulpă de castane, care și rezistă foarte mult, împreună cu mierea, era un puternic energizant. Călugării puteau să treacă mai repede de post. Mă gândesc la o prăjitură, un preparat mai special, ne gândim la un nume. Asta se poate face numai prin colaborarea cu un apicultor”, a mai declarat primarul.

Vizualizări: 4,287

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: