Un oraș din România face bani din bălegarul animalelor
Transformarea deșeurilor de origine animală și vegetală în energie poate fi un succes. Dovadă stă ceea ce se întâmplă în orașul Seini din România care face bani din bălegarul animalelor.
Tehnica modernă implementată nu numai că ajută la reducerea cantității de deșeuri, dar economisește energie și bani. Materialele reziduale, de la gunoiul de grajd pentru obținerea de metan, la așchii de lemn pentru încălzire directă, la uleiul vegetal uzat pentru utilizare directă sau conversie în biodiesel, au, de asemenea, un bilanț energetic și de carbon pozitiv. Adică, se obține mai multă energie din combustibil decât se cheltuiește pentru transformarea acestuia.
Sistemele moderne de digestie anaerobă din fermele zootehnice funcționează pe același principiu. Substanțele solide din gunoiul de grajd sunt transformate de bacterii în biogaz, în principal în metan, care poate fi apoi utilizat pentru a genera energie electrică.
Asta se întâmplă și orașul Seini, din Transilvania. Autoritățile locale au luat un împrumut de aproape 3 milioane de euro de la Banca Mondială, și au cumpărat o stație de bio-gaz. Stația asigură necesarul de energie folosit la iluminatul stradal și la cel al instituțiilor publice locale. „Undeva la 90% din cantitatea de energie consumată va fi acoperită de energia produsă de stația de biogaz”, a precizat viceprimarul localități Seini, aflată la doar 30 de km de Baia Mare. Din energia produsă cu ajutorul instalației, localitatea, devenită prosumator, furnizează energie electrică în sistem din ceea ce produc.
Combustibilul obținut din deșeuri vegetale este fabricat în principal fie din ulei vegetal uzat, fie din cel transformat în biodiesel. Acesta este un combustibil diesel obținut parțial sau integral din materiale biologice.
Uleiul uzat conține aproape de două ori valoarea energetică a cărbunelui și mai multă energie decât păcura. Comparativ cu motorina din petrol, biodieselul produce mai puțini compuși organici volatili și particule și mai puțin CO2, dioxid de sulf, monoxid de carbon și mercur.