Un ONG din București încearcă să readucă la viață un sat părăsit din Gorj
Satul Rătez din comuna Godinești se numără printre locurile depopulate din județul Gorj. Dacă în trecut aici își duceau traiul aproximativ 400 de suflete, acum au mai rămas numai 50 de săteni, cei mai tineri localnici având în jur de 70 de ani. Un ONG din București, reprezentat de o gorjeancă cu origini în satul Rătez, vrea să readucă la viață locul unde a copilărit, și unde părinții își trăiesc bătrânețea.
Inițiativa ONG-ului din București nu este doar pe hârtie ci s-au făcut pași pentru readucerea la viață a satului părăsit.”În satul Rătez se implică un ONG din București care vrea să reabiliteze în forma veche școala și fosta Bancă Populară, construită în 1905. Din ce am înțeles eu școala va deveni Școală de vară, iar după ce va fi reabilitată, în fosta Bancă Populară vor fi organizate ateliere de vară. Asociația Victe din București deja a organizat aici activități în timpul verii cu tinerii și copiii din Godinești și anul acesta în perioada 21-24 septembrie a fost organizată a doua ediție a Festivalului Revive. Cel puțin nu va continua depopularea pentru că în primăvara aici va începe reabilitarea celor două locații și se vor face tabere de vară. Școala este într-o stare mai bunicică pentru că a fost acoperită cu tablă”, a declarat primarul Aurariu Coman
Inițiativa îi aparține unei gorjenece, ai cărei părinți se numără printre puțini săteni care au rămas în Rătez. ”Eu sunt din acest sat aproape abandonat și aș vrea să-l salvez atât cât se poate. Părinții mei încă mai locuiesc acolo, au 70 de ani și sunt cei mai tineri localnici. Ne-am propus în primă în primul rând să reabilităm banca și școala și să ne implicăm în viața satului. Vreau să vă spun că acolo, casele sunt construite într-un anumit fel și dacă odată aici puteai spune că ești într-un muzeu al satului, acum totul este în paragină”, a declarat Andreea Iliescu.
Nu doar organizația din București este interesată de acest sat. Autoritățile locale susțin că au început să apară oameni din țară, interesați să cumpere la casele bătrânești de la Rătez pentru a le recondiționa. ”Satul este undeva pe deal, iar construcțiile sunt foarte vechi și niciodată nu au fost reabilitate. Au început să apară oameni interesați să cumpere o casă bătrânească aici. Avem cetățeni din Craiova și Petroșani care doresc să achiziționeze mai multe locuințe părăsite pe care să le reabiliteze în stilul vechi. Oamenii care ajung aici în sat se îndrăgostesc de ce găsesc aici și își doresc să rămână”, a mai spus primarul din Godinești
Cu toate că satul este îmbătrânit și depopulat, autoritățile locale din zonă, consideră că zona aceasta este punctul forte al comunei. ”Satul este pe deal, iar priveliștea este cu totul deosebită. Oamenii de aici au avut o viață liniștită și au trăit sănătos în sensul că au consumat ce produceau, iar terenul în zonă este foarte fertil. Totul era bine până a apărut mineritul și cetățenii au plecat spre oraș sau în apropierea zonelor miniere. Aici fructele, viile și legumele nu sunt afectate de mană niciodată, iar iernile sunt așa cum erau odinioară”, a mai completat Aurariu Coman.
Chiar dacă satul este îmbătrânit și depopulat, autoritățile nu l-au lăsat de izbeliște și au investit în limitat posibilităților. Așa se face că în Rătez este sistem de alimentare cu apă, iluminat public, rețea de internet și drumuri pietruite.