Un nou protest la APM: „Pensii de mizerie după 30 de ani de activitate”
Salariații Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Gorj au oprit lucrul joi, 27 aprilie, pentru două ore, nemulțumiți fiind de salariile pe care le primesc. Este pentru a treia oară când angajaţii de la Mediu protestează în ultimele luni. Au amenințat de fiecare dată cu greva generală, însă de această dată au de gând să oprească lucrul pe termen nelimitat dacă nu vor beneficia de mult promisele creșteri salariale.
Emilia Sfârlogea lucrează în cadrul APM Gorj încă de la înființarea instituției, adică de 27 de ani. Este consilier superior în cadrul unității și are un salariu net de 2.100 lei. Femeia a explicat că, în curând, se va pensiona și va primi o pensie mică după atâția ani de muncă. „Mai am 4 ani până la pensie și voi ieși cu o pensie de mizerie. Este imposibil ca într-o țară funcționarii publici să fie plătiți diferit. Avem facultate toți cei care lucrăm aici. Cum este posibil ca un consilier din cadrul Ministerului Mediului să ia până anul trecut cu 100 de lei mai mult decât noi, și acum au dublu? Cum este posibil să luăm 2.000 de lei, când ceilalți funcționari iau 4.000 lei salariu net?”, a spus Emilia Sfârlogea, consilier superior în cadrul APM Gorj.
„Vrem salarii mărite”
Funcționarii APM Gorj cer respectarea deciziei Curții Constituționale a României care prevede majorarea salariilor. „Haideți să desființăm Curtea Constituțională. Înseamnă că nu are nicio valoare. De ce mai este? Înseamnă că trebuie să ne adresăm Curții Constituționale din Danemarca?”, a mai spus Emilia Sfârlogea.
Salariații APM Gorj s-au arătat indignați de faptul că polițiștii, magistrații și alte categorii de personal au beneficiat de creșteri salariale, iar ei nu. „Facem un protest spontan pentru inechitățile salariale. Vrem să ne mărească și nouă salariile, să avem aceeași grilă de salarizare cu colegii din aceeași familie ocupațională”, a comentat Nicolae Dădălău consilier superior în cadrul APM Gorj.
Amenință cu blocarea investiţiilor
Este pentru a treia oară când angajații APM Gorj protestează. Precedentul ministru al Mediului a depus în Parlament un act prin care solicita mărirea salariilor în domeniul protecției mediului de la 1 iulie, dar a fost respinsă propunerea. „Dacă demersurile noastre nu vor fi luate în considerare, se va ajunge la blocarea generală a sistemului de protecție a mediului. Nu vor mai fi emise acte de reglementare pentru niciun fel de lucrare de anvergură, gen construcția de autostrăzi, parcuri industriale. Se va ajunge, probabil, la declanșarea procedurii de infrigement și costurile pe care le va suporta România vor fi mult mai mari”, a precizat Cristina Merfu, lider sindical al salariaților APM Gorj.