Un muzeu din Bărbăteşti face concurenţă Muzeului Judeţean
Muzeul comunei Bărbăteşti a readus în actualitate tradiţia veche gorjenească şi poate face concurenţă chiar şi celui de la Târgu Jiu. Vizitatorii au prilejul să admire reconstituiri ale culturii şi civilizaţiei zonei respective. O gospodărie ţărănească; o cameră rustică din care nu lipsesc războiul de ţesut, mobila veche şi leagănul copilului de altă dată; o şcoală de pe vremea bunicilor, cu mobilier vechi, tăbliţe de scris şi abecedare din perioada interbelică sunt numai câteva dintre exponatele care uimesc pe cei ce trec pragul acestui muzeu. Într-o altă încăpere este găzduită biblioteca Parohiei Petreşti, unde este păstrat cu sfinţenie un steag al bisericii din anul 1846. Nu trebuie uitată nici căsuţa poveştilor care face trecerea de cultura tradiţională la cea modernă.
Clădirea fostei şcoli gimnaziale din Bărbăteşti, o construcţie veche din anul 1899, a fost transformată într-un adevărat muzeu etnografic. Colecţii cu obiecte tradiţionale te fac să te întorci în timp. Încă de la intrare vizitatorii sunt impresionaţi de o expoziţie cu monede şi brevete de armată care au aparţinut localnicilor ce au participat la cele două războaie. „Spre deosebire de alte localităţi din judeţ, noi avem un muzeu în adevăratul sens al cuvântului şi asta datorită doamnei bibliotecare Ioana Roşu care pune suflet în tot ceea ce face. Dumneaei a adunat de prin comună tot felul de o obiecte vechi, care au o valoare inestimabilă. Prima expoziţie din acest muzeu o reprezintă o colecţie de unelte din piatră şi monede găsite în cetatea dacică şi în Valea Jidovinei. Tot la intrare în muzeu am expus şi brevetele care au fost oferite oamenilor din comună care au fost în cele două războaie mondiale”, a declarat preotul Iulian Mărgineanu, cel care se ocupă de biblioteca Parohiei Petreşti, parte componentă a acestui muzeu. Urmează apoi exponatele din colecţiile de port şi ţesături de interior, ceramică, prelucrarea lemnului şi metalelor, ocupaţii tradiţionale, industria casnică.
Colecţii de valoare expuse în „Gospodăria ţărănească”
Într-o cameră amenajată cu mobilier vechi se disting porturile şi ocupaţiile tradiţionale ale oamenilor din zonă. „În prima parte a gospodăriei sunt expuse obiecte folosite de oameni în bucătărie: ulcioare; castroane; măsuţa de lemn; scaunele; baniţă; putinei; piua unde se zdrobeau alimentele; plosca de vin; presa de ulei; tiuga, un fel de termos al ţăranului unde se păstra apa la câmp, etc. Urmează obiectele care amintesc de ocupaţiile străvechi: plugul din lemn, carul, roata, dăracul. Apoi începem să pătrundem în camera ţăranului de altă dată. Aici avem: covoare; cergi; cuverturi; pat cu saltea din paie; costume populare; războiul de ţesut; vârtelniţa şi pătuţul copilul, unde am pus chiar şi o păpuşă îmbrăcată ca pe vremuri”, a mai precizat Iulian Mărgineanu. Un alt spaţiu a fost destinat şcolii bunicilor, o sală de clasă cu băncuţe vechi, tăbliţe de scris şi abecedare din perioada interbelică.
Colecţie de obiecte religioase
O încăpere din muzeul de la Bărbăteşti găzduieşte o expoziţie de obiecte religioase. „Am amenajat biblioteca Parohiei Petreşti. Pe lângă icoane şi colecţii de publicaţii religioase am expus şi obiecte liturgice şi costume populare. Avem peste 800 de volume de cărţi bisericeşti. Aici păstrăm şi steagul fostei bisericii de la Valea Duţului, din anul 1846”, a menţionat preotul Mărgineanu.
Urmează sala de lectură, Căsuţa poveştilor făcând trecerea de la cultura veche la cea actuală. „Dacă mai înainte a putut fi o văzută o sală de clasă de pe timpuri, acum trecem de la vechi la nou. Avem o sală de calculatoare şi internet. Aici vin şi persoane vârstnice din sat care au copiii plecaţi de acasă şi vorbesc cu ei prin internet”, a declarat Iulian Mărgineanu. Elevii comunei pasionaţi de lectură au posibilitatea să treacă pragul Căsuţei poveştilor şi să-şi aleagă ceva pe placul lor.