Un gorjean din Preajba a descoperit secretul albinăritului

Ion Ciugudeanu, primul crescător de mătci autorizate din judeţul Gorj, se ocupă cu apicultura de mai bine de 45 de ani. Deşi nu lucrează automatizat, anual obţine tone de miere datorită priceperii sale. Ba mai mult, în ultimii ani a experimentat o metodă de îndreptare a stupului bezmetic, descoperirea sa urmând a fi publicată, peste puţin timp, într-o revistă de apicultură. Dacă vreţi să vedeţi cum se aplică această metodă şi cum se obţin mătcile autorizate urmăriţi sâmbătă, începând cu ora 10.00, la Gorjtv, emisiunea “Ora de agricultură”.

Ion Ciugudeanu, în vârstă de 70 de ani, din Preajba provine dintr-o familie cu tradiţie în oierit. Cu toate acestea nu a moştenit de la părinţii săi dragostea pentru oi, ci şi-a dedicat mai mult de jumătate din viaţă creşterii albinelor. În urmă cu trei ani a fost primul apicultor din ţară care a solicitat acreditare a

stupinei de multiplicare. Creşte mătci autorizate şi nu ezită a le oferi ajutorul său celor care i-l solicită. În prezent, deţine peste 400 de familii de albine, iar anual obţine tone de miere, investiţia sa ridicându-se la două miliarde de lei vechi. “Am început cu 80-90 de familii de albine, iar acum am peste 400 de familii. Indiferent de sezon, în apicultură este foarte mult de muncă, însă rezultatele sunt pe măsură. Dacă vara lucrez în stupină câte 12 ore pe zi, iarna stau cam jumătate. Un apicultor are de muncă indiferent de vremea de afară. Iarna se repară stupii şi se pregătesc mătcile”, a declarat Ion Ciugudeanu.

Metoda înfometării a dat roade

După mai bine de 4 decenii de apicultură, gorjeanul a descoperit o metodă de îndreptare a stupului bezmetic, metodă pe care doreşte să o publice într-o revistă de specialitate pentru a veni în sprijinul colegilor săi. “Am descoperit un secret în apicultură pe care îl voi publica în revista “România Apicolă”. Este vorba despre îndreptarea stupului bezmetic prin metoda înfometării, iar lucrarea se va numi “Îndreptarea familiilor bezmetice”. Metoda înfometării am experimentat-o de circa 2 ani şi am văzut că dă rezultate”, a precizat Ion Ciugudeanu. Acesta mai spune că în ultima perioadă apicultura a decăzut foarte mult. “Împreună cu fiul meu am realizat un proiect european: statul a contribuit cu 50%, iar Uniunea European cu 50%. A fost un pas important pentru noi. Primul sprijin din partea statului a fost acum 10 ani când se dădea subvenţia pe kilogramul de miere, în 2010 s-a tăiat toate fondurile. Statul trebuie să intervină rapid pentru că altfel apicultura nu are viitor”, a precizat gorjeanul.

Vizualizări: 500

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: