Un crescător de animale din Târgu Jiu a calculat cât îl costă porcul de Crăciun
Un crescător de porci din Târgu Jiu a făcut un calcul pentru a afla cât cheltuiește pentru îngrășarea unui porc de Crăciun.
Cât costă să îngrași un porc – prețul pentru îngrășarea unui porc. Care sunt costurile unui crescător care nu produce furaje sau alte materii prime necesare pentru hrana animalelor.
Constantin Dorin Crețan, un cunoscut crescător de porci din Târgu Jiu, a ajuns la concluzia că sunt costuri foarte mari, pe care e greu să-l obțină prin vânzarea porcilor.
Cât costă să îngrași un porc: ”Vă prezint strict cheltuielile mele și nu vreau să duc în eroare pe nimeni și nici să descurajez pe cineva. Așadar vă prezint costurile de producție a furajului, în cazul meu cumpărând toată materia primă:
50% porumb – 500 kilograme x 2 lei = 1000 lei
15% grâu – 150 kilograme x 1.9 lei = 285 lei
15% orz – 150 kilograme x 1.5 lei = 225 lei
20% purina – 10 saci x 130 lei = 1300 lei
25 kilograme calciu furajer = 100 lei
Total: 2.910 lei/ TONA FURAJ BRUT”, a scris acesta într-o postare pe Facebook.
El se întreabă cu cât să vândă. ”Păi dacă noi cheltuim între 2.400-2.900 lei pentru a face un porc de 150 kg în viu întrebarea mea este, cu cât vindem, dacă pe mine mă costă doar furajul între 16-19 lei/kilogram porc în viu? Unde este matematica și logica? Nu uitați că nu am socotit munca pentru curățenie, apă, electricitate, tratamente, medicamente, veterinar, sau Doamne ferește să mai avem și pierderi. Fac această postare pentru cei care vând la 9-12 lei sau pentru cei ce vor să cumpere la aceste prețuri! Prețurile pentru cei ce produc cereale, îi rog pe dumnealor să le prezinte, dar să pună în calcul munca lor, uzura utilajelor sau pierderile când producția de cereale este mică!”, a mai scris fermierul.