Un canal inundă mai multe proprietăţi din Dăneşti, iar autoritățile nu pot face nimic
Situaţie absolut nefirească într-o comună din judeţul Gorj, unde mai multe gospodării sunt inundate la fiecare ploaie de un canal aflat în proprietatea Primăriei Dăneşti. Nefirescul constă în faptul că, deşi acest canal produce pagube imense oamenilor, primăria nu poate interveni să-l decolmateze pentru că respectivul canal trece pe proprietatea unui cetăţean care nu permite accesul autorităţilor. Prefectul Ciprian Florescu merge marţi la faţa locului în speranţa că va găsi o soluţie pentru această situaţie.
Zeci de cetăţeni din comuna Dăneşti au făcut mai multe sesizări la Instituţia Prefectului cu privire la canalul care le inundă gospodăriile. Oamenii se plâng că la fiecare ploaie torenţială apa le intră în curţi şi face prăpăd. Canalul, spun reprezentanţii Instituţiei Prefectului, aparţine Primăriei Dăneşti, care însă nu poate face lucrări de decolmatare pentru că ar trebui să intre pe o proprietate privată. „Au fost mai multe sesizări din partea locuitorilor de acolo, este vorba despre un canal de scurgere care este în administrarea Primăriei Dăneşti, acesta colectează apele de pe versanţi şi din cauza faptului că trece prin proprietăţile mai multor cetăţeni, primăria nu a avut acces pentru decolmatarea acestui canal”, a declarat Sorin Arjoca.
Ce spune primarul
Emilian Rusu, primarul din Dăneşti, spune că situaţia este mult mai încâlcită. Omul pe terenul căruia trece canalul are toate actele, are extras de carte funciară pe teren şi a spus din capul locului că nu permite ca primăria să intre pe terenul lui. Se pare că bărbatul a cumpărat terenul respectiv de la fostul primar al comunei, iar pe hartă nu figurează acest canal. „Nu pot să fac absolut niciun fel de lucrare la acel canal întrucât este proprietate privată. Pe actualul proprietar nu-l inundă, ci inundă pe vecinul lui din partea de vest. El nu are de suferit, au ceilalţi cetăţeni. Singura soluţie ar fi o acţiune în instanţă şi instanţa hotărăşte, e cu totul altceva dar până atunci omul este stăpân”, a declarat primarul Emilian Rusu. Autorităţile locale spun că iniţial canalul trecea prin altă zonă însă în anul 2008 o comisie formată din mai multe instituţii ale statului au decis să mute canalul unde este acum. „Mi-au dat o soluţie şi mi-au spus cum să-l fac, aşa l-am făcut până când s-a vândut terenul respectiv şi l-au cumpărat noii proprietari. Ei cum l-au cumpărat, cum l-au înfundat. Nu pot să intervin, n-am nicio posibilitate legală. Terenul respectiv a fost cumpărat în urmă cu doi ani de la fostul primar”, a declarat Emilian Rusu, primarul din Dăneşti.