UCB îşi acreditează specializările pe banii profesorilor
Universitatea „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu Jiu trebuie să plătească sute de milioane de lei vechi pentru a avea specializări acreditate. Spre exemplu pentru acreditarea specializărilor Contabilitate şi Management din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice, UCB a plătit nu mai puţin de o jumătate de miliard de lei vechi. Pentru a putea acoperi aceste cheltuieli nu s-au plătit orele suplimentare pe luna trecută.
Specializările Contabilitate şi Management au fost acreditate pe o perioadă de cinci ani. Pentru că anul acesta acreditarea a expirat conducerea Universităţii a cerut Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) o prelungire. Reprezentanţii ARACIS s-au deplasat la Târgu Jiu pentru verificarea programelor de studii, pentru specializarea Management răspunsul a fost unul pozitiv, iar pentru Contabilitate încă nu s-au pronunţat. „La fel ca Management şi la Contabilitate cu siguranţă va fi un răspuns pozitiv”, a spus Liviu Neamţu prorectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi”.
Pentru acreditarea unei singure specializări Universitatea trebuie să plătească o taxă de ordinul zecilor de mii de lei, respectiv 25.000 de lei. „Dacă nu se obţine acreditare se intră în restrângere de activitate. Sunt mari taxele, dar trebuie să le plătim nu avem încotro“, a precizat Liviu Neamţu. Universitatea „Constantin Brâncuşi” funcţionează în prezent cu circa 30 de specializări dintre care pentru şapte nu există acreditare ci doar autorizaţie provizorie. În toamna acestui vor mai fi acreditate specializările Marketing, Română-Engleză şi Educaţie Fizică, pentru fiecare dintre acestea trei se va mai plăti o taxă de 25.000 de lei.