Treizeci de ani de la înființarea UCB. Distincție pentru Nicolae Mischie
Sute de invitați au fost prezenți, astăzi, în amfiteatrul Universității „Constantin Brâncuși“ din Târgu Jiu la deschiderea anului universitar. Unitatea superioară de învățământ a sărbătorit 30 de ani de la înființare. Pe ecranul din sala amfiteatrului au fost prezentate secvențe de la deschiderea universității din Târgu Jiu și ceremonia de deschidere a primul an universitar, din data de 3 octombrie 1992. În imaginii au putut fi văzuți ministrul Educației din perioada respectivă, Mihai Golu, Nicolae Mischie, deputat în perioada respectivă, Pantelimon Manta, senatorul Ion Florescu, primul rector, Valentin Paliță, Toni Mihail Greblă, care atunci, ca și acum, ocupa funcția de prefect, și mulții alții.
A urmat înmânarea de distincții celor care au contribuit la înființarea și consolidarea universității de stat din Târgu Jiu. Una dintre distincții a fost oferită lui Pantelimon Manta. Diploma și distincția au fost ridicate de către fiul acestuia, deputatul Claudiu Manta: „Am văzut imaginile de la prima ceremonie de deschidere a anului universitar. Pentru mine, dar cred că pentru mulți din cei prezenți, au fost răvășitoare“.
De asemenea, o altă distincție a fost conferită lui Nicolae Mischie. „Mulțumesc pentru diploma acordată soțului meu care cu perseverență și cu mult efort a reușit să obțină aprobarea pentru înființarea universității «Constantin Brâncuși». Regret că nu a trăit să primească personal această diplomă care l-ar fi bucurat extrem de mult. Înregistrarea făcută în anul 1992 m-a impresionat până la lacrimi“, a spus medicul Sanda Mischie, soția lui Nicolae Mischie.
Luminița Popescu, rectorul UCB, a precizat în discursul său că studenții trebuie pregătiți să aibă un sistem de valori: „Suntem aici pentru că dincolo de cunoștințele pe care vrem să le transmitem să îi pregătim pe tinerii noștri pentru ce este mai greu: pentru a fi oameni. Suntem aici pentru a-i pregăti să aibă un sistem de valori în care mulți poate nu ai cred din care nu trebuie să lipsească respectul pentru demnitatea celui de alături, pentru demnitatea umană, respectul pentru sine și ceilalți, altruismul, generozitatea, empatia, care poate că pentru mulți dintre noi sunt cuvinte trecute la și altele“.