Trei tineri și anevoiosul drum către succes. Sute de elevi, captivați!
Alexandra Roată, Mihai Toader Pasti și Ionel Burtea sunt trei tineri antreprenori gorjeni, deja cunoscuți în mediul de afaceri și la nivel național. Toți trei au răspuns miercuri invitației de a-și împărtăși experiența cu sute de elevi din Gorj, interesați să afle cum arată drumul spre succes. Întrebați ce înseamnă pentru ei antreprenoriatul, elevii au spus: afaceri, idei, creativitate, bani. În următoarele trei ore au aflat că înseamnă multă muncă, uneori ani buni fără câștig, au învățat că nu lipsa banilor este cea mai mare problemă, dar și că scopul unei afaceri nu este neapărat câștigul, cât a crea un brand de succes, cu care să te identifici ca antreprenor.
Sala de spectacole a Teatrului Dramatic “Elvira Godeanu” din Târgu Jiu nu a fost plină, ci arhiplină. Cele peste 200 de locuri pe scaune au fost ocupate, iar zeci de elevi au stat pe trepte. Interesul adolescenților pentru cele trei povești de succes a fost uriaș, dovadă fiind faptul că, la finalul celor trei ore, sala era la fel de plină, iar cei doritori să pună întrebări încă mai ridicau mâinile. Deși în ziua este astăzi este extrem de greu să captezi interesul tinerilor, cei trei antreprenori de succes și moderatorul dezbaterii, jurnalista Gabriela Mladin, au reușit nu doar să îi țină în sală, dar și să îi provoace la zeci de întrebări.
Alexandra Roată
Primul vorbitor a fost Alexandra Roată, Managing Partner Softlead, firmă specializată în marketplace-ul de soluții software care deține în portofoliu peste 300 de companii. Softlead facilitează procesul de prospectare și implementare a unei soluții software de către companiile din România.
Alexandra Roată are 31 de ani, a absolvit Colegiul Național “Tudor Vladimirescu” în Târgu Jiu și Facultatea de Comunicare și Relații Publice din București, după care a făcut un master în Consultanță și expertiză în publicitate.
În 2012 a avut o idee din care a ieșit o afacere extraordinară. “Eu sunt omul din față, în spate suntem o echipă”, a ținut să spună Alexandra, care a mărturisit că în liceu nu avea nicio idee despre ce va face peste zece ani. “Când profesoara insista să folosesc calculatorul, am zis că eu o să folosesc doar mașina de scris. Ce fac acum este total opus gândirii mele de acum 12 ani”, le-a spus Alexandra sutelor de elevi prezenți în sală.
Pasiunea pentru șah și olimpiadele la informatică s-au îmbinat însă cu specializarea în marketing și a ajuns astfel cofondator al unei afaceri cu zece angajați. “Dacă ne uităm în reviste, a fi antreprenor pare o lume glossy, în care toată lumea câștigă. În spatele acestor povești este un drum greu. Două zile nu seamănă una cu alta, ce îți propui să faci dimineața nu seamănă cu ce constați că ai făcut până seara”, a povestit Alexandra.
“M-am aruncat într-o apă pe care nu am conștientizat-o, nu știam cum este să cauți angajați, cum să îi ții alături de tine, cum este să te lupți cu giganții din IT, cu companii care au resurse financiare, pentru asta trebuie să fii creativ”, a spus tânăra, căreia i-ar fi fost de folos să afle de la alții cam la ce să se aștepte. Alexandra a avut și o recomandare pentru viitorii antreprenori: “Să vorbiți foarte mult despre ideea voastră, să nu vă fie teamă că vă fură alții ideile. Contează mai mult implementarea, decât ideea”.
Elevii prezenți în sală au întrebat dacă a avut eșecuri, dacă a avut momente de renunțare, dacă ar schimba ceva, dacă și-ar vinde afacerea, dacă a avut sprijin de la părinți și care a fost cea mai mare realizare.
Alexandra Roată a spus că eșecuri ar fi mult spus, dar a avut neîmpliniri, că a renunțat o anumite părți ale afacerii, că, dacă ar fi să schimbe ceva, și-ar dori să fi fost de la început mai insistentă, să dea din coate ca oltenii. Le-a mai spus că antreprenorii nu trebuie să se atașeze de afacere ca de un copil, că este normal să vândă afacerea atunci când este momentul potrivit. Cea mai mare realizare este faptul că a ajuns până aici, iar în privința sprijinului primit de la părinți, răspunsul a fost un categoric “Da”.
În sală era și mama Alexandrei, profesoara de limba română Elena Roată. Cu ochii în lacrimi, aceasta a povestit că nu a avut încredere totală în demersurile fiicei ei și că i-a fost teamă de eșec, teamă că drumul o să i se înfunde. “Noroc că Alexandra mai are un părinte, pe tatăl ei, care a susținut-o, la fel și fratele meu. Contează ca părinții să aibă încredere în voi. Bine, întrebarea soțului meu acum este: cât câștigă? Să știți că a fi antreprenor nu înseamnă numai câștig, înseamnă și că ești sâmbăta la sediu și dai cu mopul, înseamnă că atunci când te sună părinții la ora 12 te găsesc la firmă. Și voi puteți reuși. Alexandra crede că potențialul de inteligență și creativitate al tinerilor din Gorj este peste medie”, a spus Elena Roată.
Mihai Toader Pasti
Mihai Toader-Pasti este managerul general al EFdeN. Acum 7 ani lua cina într-un restaurant din București, i-a venit o idee, a notat-o și a dezvoltat-o apoi în garsoniera în care locuia. În timp a reușit, alături de alți tineri, să dezvolte mai multe proiecte, iar acum își permite luxul de a nu mai munci sâmbăta și duminica ori până noaptea târziu.
Scopul proiectului EFdeN este educarea şi informarea publicului în ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii spaţiului locativ şi a vieţii, având grijă totodată de mediul înconjurător. Și da, după mulți ani de muncă, se pot câștiga bani din asta.
Mihai Toader-Pasti le-a vorbit elevilor din sală despre Visuri, Frici și Frustrări. Născut în Târgu Cărbunești, Mihai a făcut liceul la Târgu Jiu, dar nu a vrut să spună care. Nu-i plac diferențierile făcute între oameni în funcție de ce școli au sau cine sunt părinții. Până în clasa a X-a îi plăceau jocurile pe calculator și credea că este prost. Apoi a citit “Harry Potter” și a descoperit să îi place să citească. Lectura i-a deschis treptat noi orizonturi. “Nu am avut idei până în anul III de facultate”, le-a spus Mihai tinerilor din sală. “Este irelevant câți bani aveți. Este bine dacă îi aveți, dar nu este o barieră dacă nu îi aveți. Nu banii sunt problema, ci resursele. Dacă nu faceți rost de bani să cumpărați o mașină, poate faceți rost de o mașină, dacă nu aveți bani să închiriați un spațiu, poate găsiți pe cineva să vă ajute”, a spus Mihai Toader Pasti.
Următorul proiect a venit din frustrare, spune tânărul. Proiectul Energia Ta presupune realizarea de case cu panouri solare care să producă energie care să intre în sistemul energetic. “A fost nevoie de trei ani să determinăm schimbarea legislației. Din acest an poate oricine are panouri solare să livreze energie în sistem. La început ni s-a spus că nu o să reușim. Am mers și am aflat din punctul de vedere al fiecărei instituții de ce nu se poate, am avut și mass media alături de noi, a durat trei ani, dar am reușit. E foarte simplu să te plângi, să dai vina pe oricine, pe administrație”, a povestit tânărul.
Mihai Toader-Pasti a fost selectat de Future Energy Leaders să facă parte din programul Consiliului Mondial al Energiei. “Ne-am strâns mai mulți oameni și vrem să creăm următoarea generație de lideri în energie. Visați ca și când nu aveți nimic de pierdut, de fapt la vârsta asta chiar nu aveți nimic de pierdut. Visați că totul este posibil pentru că chiar este. Depinde doar de voi”, a fost mesajul lui Mihai, care le recomandă tinerilor să înceapă cu antreprenoriatul social, deoarece sunt finanțări pentru asta, iar înființarea unei organizații neguvernamentale costă doar câteva sute de lei.
Elevii au întrebat care sunt domeniile în care ar putea avea succes în afaceri și au aflat că există multe informații pe internet despre problemele globale, despre care vor fi problemele peste 40 de ani, iar dacă ei au o idee de rezolvare a unei astfel de probleme, este bine să o pună în practică. “Uitați-vă în viitor”, a fost sfatul lui Mihai.
Tânărul a avut un eșec major în 2014, când a ajuns în competiție cu două zile întârziere și a luat penultimul loc. “Am rămas cu 50.000 de euro datorii. Atât de grav nu mai pot să o dau în bară”, a mai spus Cristian Toader Pasti, care a mărturisit că la început părinții nu l-au înțeles, deoarece ceea ce făcea nu era chiar o afacere, dar acum totul este ok.
Ionel Burtea
Avea 19 ani când a gândit o afacere cu fructe de pădure, al cărei produs premium este vinul de mure. Născut la Țicleni, Ionel Burtea a făcut liceul în București. “La 14 ani, în București totul părea mare, la Țicleni totul era mic”, își amintește Ionel, care acum are doar 23 de ani.
A fost un elev considerat dificil. “Tot timpul aveam păreri și mi le susțineam, eram scos de la ore, am fost propus și pentru exmatriculare. M-am mutat la alt liceu, eram considerat un eșec total, mi se spunea că nu o să iau Bacalaureatul. Nu i-am băgat în seamă, am luat Bacul cu 8 și ceva, dar pot să spun că a fost cel mai ușor examen de până acum. Tot timpul vindeam câte ceva, în liceu vindeam brățări. Directoarea îmi spunea că nu am voie și nu înțelegeam de ce”, a povestit Ionel celor din sală, care aveau doar cu câțiva ani mai puțin decât el.
A urmat Științe Economice, dar nici acolo nu a înțeles de ce atâtea ore de teorie și de ce atât de puțină practică.
Ionel Burtea avea doar 19 ani când a început afacerea. “Am făcut o plantație de fructe de pădure pe un hectar de teren primit de la bunicul, apoi am extins cu încă cinci hectare. Voiam ceva care să nu rămână la nivel local și am creat marca Abund Berry. Am vrut să fiu relevant. Când am început cu vinul de mure, nu exista pe piață, acum sunt zece producători în România”, a povestit Ionel.
Tânărul nu vrea să plece nici din România, nici din Gorj. A întrebat însă sutele de elevi dacă se văd tot aici peste cinci ani și doar trei au ridicat mâna. Ionel crede însă că în Gorj poți să reușești mai ușor, tocmai pentru că e loc să te dezvolți în orice domeniu. I-a și provocat pe Alexandra și Mihai să vină acasă, pentru a face și aici ceva, cei doi având afacerile în București.
Pentru că este foarte tânăr, Ionel Burtea are probleme în a convinge băncile sau alți investitori să îl sprijine, dar asta nu îl face să cedeze: “Dacă pleci de la ideea că nu o să poți, nici nu o să se întâmple. Vreau să fac ceva care să rămână, pot să și greșesc până la 30 de ani. Un brand se construiește în jurul oamenilor. Banii sunt un mijloc, nu un scop. Nu te oprești când ai avut un succes. Dacă tu nu crezi în ceea ce vrei să faci, nici altul nu va crede. Când mi se închide o ușă, plec și revin cu un produs mai bun, să nu poți să mă refuzi”.
Ionel a povestit cum din prima recoltă părinții lui au cules mure și au mers să le vândă la Rânca, iar el a luat câteva caserole și a mers la Carrefour, pentru a-și prezenta produsul: “În două zile am început să livrez. Am fost și la Kaufland, acolo mi-au zis să trimit o ofertă pe mail. Acum livrez în Carrefour și Mega Image, ]n online, Ho Re Ca”. Următoarele proiecte sunt realizarea unei sere pentru căpșune, pentru care a accesat fonduri europene, dar și realizare unei pensiuni în formă de butoi, o idee validată pe Instagram și Facebook, pentru că au fost cele mai de succes postări ale sale.
Un elev l-a întrebat cum se vedea acum cinci ani, iar Ionel a spus că se vedea angajat undeva, nu antreprenor. “Câteodată ești singur cu ideea ta, nimeni nu te încurajează, nimeni nu îți dă bani, aveți încredere și mergeți mai departe”, fost îndemnul lui Ionel.
Organizatori
Conferința "Vreau să fiu antreprenor" a fost în cadrul unui proiect național demarat de Romanian Business Leaders (RBL) și organizat la Târgu Jiu cu sprijinul Liceului Energetic. Vasile Udroiu, directorul liceului, a avut un mesaj pentru tineri. “Antreprenor înseamnă că ai un vis, iar acel vis să devină realitate. Sunteți diferiți față de generația noastră, sunteți altfel, sunteți încrezători. Despre asta este și antreprenoriatul, despe capacitatea de a transmite încredere”, a spus Vasile Udroiu.
În sală au fost elevi de la Colegiul Național “Ecaterina Teodoroiu”, Colegiul Național “Tudor Vladimirescu”, Colegiul Național “Spiru Haret”, Colegiul Economic “Virgil Madgearu”, Liceul Tehnologic Bârsești, Liceul Teoretic Novaci, Liceul de Arte “Constantin Brăiloiu”, Liceul Teologic, Liceul Energetic.