Trei lideri din FNME, discuţii despre condiţiile deosebite de muncă
Trei lideri din Federaţia Naţională Mine Energie vor fi joi la Bucureşti pentru discuţii cu preşedintele Casei Naţionale de Pensii, pe tema prelungirii condiţiilor deosebite de muncă în minerit şi energie. Circa opt mii de salariaţi din Complexul Energetic Oltenia sunt încadraţi în condiţii deosebite, principalul avantaj fiind scăderea vârstei de pensionare. Reglementarea este valabilă până la sfârşitul anului şi este nevoie de o prelungire.
Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, va merge la Bucureşti însoţit de Constantin Mitrescu - preşedintele Sindicatului Energia Rovinari şi Nelu Roşca - preşedintele Sindicatului Liber de la Cariera Roşiuţa. La discuţii vor fi lideri sindicali şi din alte sectoare de activitate, unde salariaţii beneficiază de condiţii deosebite de muncă.
Pîrvulescu a spus că vrea să afle dacă pot fi prelungite condiţiile deosebite de muncă în zonele în care acestea nu pot fi normalizate. „În 2015, când am obţinut acea prelungire pentru trei ani, ni s-a spus că este ultima, că nu se mai poate din cauza reglementărilor europene. Nu cred că este aşa, dar dacă este, vom solicita parlamentarilor să schimbe Legea pensiilor, iar locurile de muncă unde condiţiile nu pot fi normalizate să fie încadrate la condiţii speciale”, a spus Pîrvulescu.
Liderul sindical spune că ar fi fost bine dacă minerii erau de la început încadraţi în condiţii speciale, cum au fost cei de la subteran. „Uzura fizică a salariaţilor este aceeaşi în cariere, ca şi în subteran. Este greu să munceşti la 50 de ani în carieră. Dacă se făcea asta când eram 60.000 în minerit, atunci oamenii se pensionau la 45 de ani şi aveam acum deja personal întinerit. Aşa, cei mai mulţi salariaţi din cariere sunt trecuţi de 50 de ani”, a mai spus liderul sindical.
Condiţiile deosebite de muncă reduc vârsta de pensionare cu patru luni la fiecare an lucrat.