Trăieşte de 15 ani din ajutorul social
Situaţie delicată pentru un bărbat în vârstă de 55 de ani din Motru. Ion Udrescu este tatăl unui copil de 13 ani pe care îl creşte singur încă de pe vreme când avea un anişor. Bărbatul spune că a ajuns la capătul puterilor, nemaiputând să facă faţă cheltuielilor, dat fiind faptul că unicul venit este ajutorul social. Bărbatul vrea un loc de muncă şi spune că nu de puţine ori s-a gândit să-şi ia viaţa, văzând că nu poate să-i asigure fiului său cele necesare.
Cei doi locuiesc într-un bloc din Motru, cu chirie. Pentru că are datorii de ordinul a câteva mii de lei, bărbatul nu şi-a putut face nici măcar buletinul, folosindu-se de unul provizoriu. Singurul venit sigur al acestuia este ajutorul social, de câteva sute de lei, pe care îl primeşte lunar, în schimbul prestării de activităţi, câteva zile pe lună, în folosul comunităţii.
Ion Udrescu este mamă şi tată pentru fiul său. Soţia l-a părăsit, după o neînţelegere cu socrii. Femeia plăteşte pensie alimentară, însă banii sunt incluşi în ajutorul social. În tinereţe, Ion Udrescu a lucrat ca excavatorist la ITUC, iar de 15 ani trăieşte din ajutorul social.
„Sunt în imposibilitate financiară să mai achit chiria lunară. Aceşti oameni de la Direcţia Publică Motru refuză să-mi reînnoiască contractul încă din 2014. Am vrut să-mi fac cartea de identitate şi nu am putut. Am mers la primărie şi le-am spus că plouă în locuinţă. În ţările europene, caii sau porcii trăiesc în condiţii mult mai decente faţă de cele în care trăiesc eu cu copilul meu. Venitul meu este de 105 lei, de la ajutorul social. Am 4000 de lei datorii la chirie, de aceea nu au vrut să reînnoiască contractul de închiriere. N-am de unde, având copil spre creştere şi educare. Îl cresc de la 1 an, de când l-a părăsit mama sa”, a explicat Ion Urdrescu.
Vrea serviciu aproape de casă
Bărbatul spune că şi-ar dori să găsească un loc de muncă aproape de casă, să poată să aibă grijă şi de fiul său, Iliuţă, elev la Şcoala Gimnazială nr.1 din Motru. „Am mai muncit şi cu ziua, dar nu se găseşte. La săpat se mai găseşte 2-3 zile, apoi la cules de porumbi, la tăiat. Mi-aş dori să găsesc un loc de muncă. Pot să lucrez în orice domeniu. Dacă am condus un utilaj de 7 tone, nu puteam şi eu să tai iarba pe aici, prin oraş? Nu aş vrea să lucrez departe, deoarece minorul trebuie supravegheat”, a mai spus Ion Udrescu.
„Vreau să fie tati fericit”
Iliuţă spune că şi-ar dori să-l vadă pe tatăl său fericit. „În faţa blocului râd copiii de mine, că nu am casa mea. Tati îmi spală hainele, şi eu, câteodată. Aş vrea să se rezolve cumva situaţia această, să pot să-mi fac şi eu buletin. Viaţa mea ar fi frumoasă dacă tata ar fi fericit şi ar avea un loc de muncă”, a spus copilul.
A refuzat mai multe slujbe
Administraţia locală din Motru spune că a încercat să-l ajute pe bărbat, dar că acesta a refuzat. Totuşi, primarul Gigel Jianu este dispus să-i pună la dispoziţie o cameră în căminul social. „Total venituri are 611 lei. El ar vrea la măturat strada, la Direcţia Publică, doar atât! Necalificat la un service a zis că nu vrea, pentru că nu ştie, nu se pricepe. I s-au oferit mai multe variante de-a lungul timpului, dar le-a refuzat. La brutărie nu a vrut să muncească, că e prea cald. Dacă îşi pierde locuinţa unde plăteşte chirie, îi dăm o cameră la căminul social, unde nu plăteşte nimic şi îi mai dăm şi trei mese pe zi. Acolo, din 6 în 6 luni, trebuie să facem prelungire. Cât despre angajarea la Direcţia Publică, este societate comercială, nu fac eu angajările şi nici nu este de protecţie socială, se munceşte acolo”, a declarat primarul Gigel Jianu.