Tone de pământ peste Podul Jiului
Schimbări majore la podul peste Jiu care a fost martorul bătăliei de la 14 octombrie 1916. Devenită platou de filmare, zona a suferit modificări serioase care să reproducă peisajul de acum mai bine de un secol. Tone de pământ au acoperit podul asfaltat, au fost îndepărtate panouri, stâlpi, totul pentru ca secvențele filmate aici pentru „Eroii de la Podul Jiului” să fie cât mai aproape de adevărul istoric.
Podul peste Jiu, către parcul de pe insuliță, este de nerecunoscut în aceste zile. Toată zona a fost reamenajată și toate gardurile, stâlpii ori lucrurile care nu existau în 1916 au fost îndepărtate. „Cinci truckere de pământ au fost aduse pentru a acoperi podul, stâlpii au fost transformaţi în stâlpi de telegraf. A fost modificat peisajul. Tot ce nu exista în cadru în 1916 a dispărut şi aici are loc reconstituirea luptei”, a declarat viceprimarul Adrian Tudor.
Pe podul Jiului se vor filma cele mai importante secvențe din filmul istoric turnat în orașul eroilor. „Atunci a fost omul providenţial, comisarul Popilian, care a mobilizat femeile, bătrânii şi copiii din Târgu Jiu şi câţiva cercetaşi pentru a da impresia armatei germane că oraşul este apărat de armată. Cu nişte puşti luate din muzeu de la 1877 şi unele de la 1848, au creat o linie de foc lângă acest pod, arme care făceau doar zgomot şi scoteau fum încât nemţii au scris în rapoartele lor că românii au inventat un nou tip de armă, tunuri de mână. Îi învăţa pe trăgători, să tragă pe rând, unul după altul, să lăsăm impresia că şi noi avem o mitralieră”, a mai spus Adrian Tudor.
Bătălia de la 14 octombrie 1916, când femeie, copii și bătrâni au ținut piept armatei germane a fost un moment de glorie despre care s-a scris prea puțin în cărțile de istorie, sunt de părere cei care lucrează acum la primul film istoric despre acest brav eveniment. „Această istorie, dacă vreți, este istoria celor 300 de spartani a României, istoria Allons, enfants de la patrie a României, una dintre cele mai nevalorificate istorii eroice ale românilor în Primul Război Mondial. Cred că nemții au luat o țeapă aici la pod, una deosebită, gorjenească, adevărată, frumoasă. Cred că și nemții au apreciat acest eveniment”, a fost mărturia regizorului Sergiu Bordan .