Tocanul de Novaci, magnet pentru turiști. Vezi când!

Festivalul Tocanului, ajuns la a cincea ediție, revine la Novaci pe 12 și 13 octombrie. Evenimentul, devenit o tradiție în județul Gorj, este organizat pentru a promova bunele practici ale crescătorilor de animale și, mai ales, pentru a aduce în prim-plan preparatele gastronomice cu specific local, printre care se află renumitul tocan de oaie.

Festivalul, care a devenit o marcă înregistrată la OSIM, oferă participanților ocazia de a gusta din acest preparat unic, care, potrivit organizatorilor, „nu este nici tocănel, nici tocăniță, nici tocătură, nici tochitură”, ci un produs autentic, parte din tradiția locală. 

Numai ciobanii din Novaci, proprietari de turme, vor pregăti acest preparat, fiind sprijiniți de familiile lor. Totodată, alături de tocanul de oaie, vizitatorii vor putea descoperi și alte produse locale, precum cozonaci, tăiței de casă, siropuri și plăcinte, toate pregătite cu rețete tradiționale.

Un aspect inedit al festivalului este absența completă a tarabelor cu produse industriale sau haine second-hand, foarte comune la alte târguri. Organizatorii au subliniat că festivalul va pune accentul pe producători locali și meșteșugari. „În ziua festivalului la Novaci nu vor exista standuri cu produse industriale sau vestimentare de import și nici produse second-hand. În schimb, vom avea un târg al producătorilor de tocan și un târg al meșterilor populari”, au transmis aceștia.

Evenimentul va începe sâmbătă, 12 octombrie, la ora 18:00, cu un spectacol folcloric în care vor evolua soliști cu origini novăcene, alături de orchestra „Constantin Stana”. Grupul vocal „Nedeia” și Grupul de Suflători „Ion Lianu” vor completa programul tradițional. Seara se va încheia cu trupa ACOUSTIC BOYZ.

Vizualizări: 510

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: