Tismana pierde bani europeni dacă redevine comună
Consilierii din Tismana lucrează la un nou proiect de hotărâre să organizeze referendum prin care orașul să redevină la statutul de comună. Localnicii sunt de acord. La fel și aleșii locali, numai că această decizie ar putea avea efecte negative asupra bugetului primăriei. Motivul? Autoritățile ar putea fi puse să restituie bani europeni dacă Tismana va deveni comună. O decizie finală ar putea fi luată la sfârșitul lunii viitoare.
Peste 100 de localnici au luat parte la ședința de Consiliu Local organizată la Casa de Cultură din orașul Tismana.
Oamenii au venit la întâlnirea aleșilor locali cu un singur gând: să susțină organizarea unei consultări populare, iar orașul lor să redevină comună. „Ce oraș e ăsta? N-avem gaze, nici canalizare și nici apă în toate satele, drumuri care arată dezastruos, dar noi vrem să rămânem oraș. Eu lucrez în străinătate și vreau să mă întorc acasă, dar nu e nicio investiție aici, niciun loc de muncă”, a spus un localnic.
„Vreau să votez. Vreau să fie Referendum și să fie declarată iar comună. Votez cu ambele mâini dacă va fi nevoie! E oraș Tismana doar cu numele. Doar că plătim taxe și impozite mari și că avem pe buletin oraș. În rest, noi nu avem niciun avantaj. Dacă ar fi comună, poate că ar putea să fie accesate și mai ușor fonduri europene, să se dezvolte această zonă”, a spus un alt localnic.
Consilierul independent Ion Popescu a propus colegilor să voteze un proiect de hotărâre prin care să fie organizată o consultare populară în acest sens. Un vot final se va da în următoarea ședință de Consiliu Local. Cea de joi a fost una destul de tensionată. Oamenii l-au huiduit pe primar mai ales când s-a lăudat că are sprijinul parlamentarilor PSD în acest demers. „Eu voi propune un proiect de urgență prin care să fie inițiat referendumul. Mergem apoi cu expunerea de motive până la Parlamentul României! Nu e admisibil să fii oraș, dar să nu ai investiții, să nu ai spital, să nu ai o ambulanță, să nu ai nimic! Să ai străzi care nu sunt asfaltate, ulițe pur și simplu impracticabile”, a spus Ion Popescu.
Primarul s-a declarat, din nou, un susținător al acestui proiect. A ținut însă să precizeze că ar fi și dezavantaje în tot acest demers. Unul dintre ele ar fi că primăria ar putea să fie pusă în situația de a restitui bani europeni. “Este în desfășurare proiectul de 1,8 milioane de euro pentru parcul de agrement. Cinci ani după ce va fi implementat noi nu avem voie să schimbăm în niciun fel criteriile de eligibilitate. Asta pentru că a fost un proiect acordat pentru mediul urban. Or, dacă noi redevenim comună în cinci ani, vom fi nevoiți să dăm banii înapoi! Nu este adevărat că mă tem eu că voi avea un salariu mai mic. Diferența va fi foarte mică. Nu asta este problema. Nu este problema nici că voi avea angajați mai puțini. Și eu îmi doresc să fie făcut acest referendum, dar trebuie luată o decizie în liniște și să ne gândim la toate aceste riscuri”, a spus primarul Marian Slivilescu.
Tismana este oraș din 2004.