Termen depăşit pentru armonizarea salariilor în CE Oltenia
Șefii carierelor din CE Oltenia nu au ajuns la un consens cu sindicatele privind modul în care vor fi împărţite clase de salarizare, deşi termenul limită a expirat joi. În cele mai multe situaţii au existat doar „discuţii de principiu” şi doar propuneri făcute de sindicate, însă fără a se ajunge la semnarea unui protocol. Discuţiile privind repartizarea claselor şi stabilirea criteriilor în baza cărora vor fi efectuate creşterile salariale la Cariera Lupoaia vor avea loc abia luna viitoare, spune Nicu Bunoaica, preşedintele Sindicatului Solidaritatea 2013. „Probabil după 1 februarie vom negocia, vom stabili. Fiecare sindicat va propune criteriile, iar apoi, împreună cu administraţia, se vor face criterii comune”, a spus Nicu Bunoaica.
Sindicalistul a cerut ca fondul alocat pentru armonizarea salariilor să fie distribuit „salariaţilor care sunt încadraţi sub clasa 16, celor care sunt încadraţi în zona minimă de salarizare în funcţia sau meseria pe care o prestează, salariaţilor care au promovat în 2017, dar au fost încadraţi în clasele de jos ale funcţiei sau meseriei şi celor care au o contribuţie mai mare în echipa, formaţia, biroul, locul de muncă, în funcţie de fondul de armonizare”. Bunoaica spune că nu va semna niciun protocol dacă nu va primi tabelele cu salariaţii promovaţi în 2017 şi clasele în care sunt încadraţi.
Petrescu: De luni începem discuţiile
La Unitatea de Închidere şi Conservarea Motru, situaţia este aceeaşi. Nu s-a încheiat un protocol, însă directorul Ilie Petrescu garantează că vor fi făcute majorări. „Sunt nişte diferenţe între zona minieră, la fostul SNLO cu fostul Complex Energetic Turceni, mă refer la Dragoteşti, că au spor de fidelitate, clasele mai mari faţă cei de la Motru. Încercăm să facem o echilibrare, fiind în aceeaşi activitate specifică, încercăm să-i aducem şi pe cei care au clasele mici aproape de un prag minimal şi de respect faţă de oameni. Avem acum 201 oameni şi am primit 330 mii lei pentru echilibrare, o medie pe lună de 27 mii lei, pentru 185 de persoane. De luni începem discuţiile”, a explicat Ilie Petrescu.
Protocol la Jilţ
Pe zona Jilţ s-au purtat deja „discuţii de principiu” joia trecută, însă un protocol pentru repartizarea claselor salariale ar putea fi semnat la întâlnirea de luni, 29 ianuarie. Sindicatele de la cele două cariere, Jilţ Sud şi Jilţ Nord, pare că au convenit asupra a două criterii de repartizare a banilor. „Am încheiat un protocol la nivel de EMC cu domnul director în care am specificat două criterii mari. Cei care au luat anul trecut creşteri substanţiale, mai mult de trei clase, aceia să nu mai ia anul acesta. În al doilea rând, am prins acolo să nu fie afectaţi cei care au fost ridicaţi de la clasa 6c la 10a, să nu intre în categoria asta. Luni vom avea discuţii şi cu toţi inginerii şefi, şefii de sectoare. Aveam de gând să punem, de exemplu, cine are între clasa 10 şi 20 să nu beneficieze mai mult de 4 clase, cine are între 20 şi 30 să nu beneficieze mai mult de 3 clase, dar ni s-a părut că facem o discriminare”, a explicat Ion Popescu, preşedintele Sindicatului Renaşterea Jilţ Sud.