Terapie cu urzici, plante miraculoase pentru sănătate
Urzicile, primele plante care se grăbesc primăvara să îşi facă apariţia, au un conţinut bogat în vitamine, aminoacizi, săruri şi alte substanţe benefice organismului. Urzicile sunt recomandate în tratarea multor afecţiuni, printre care astenia de primăvară, bolile reumatice sau hipertensiunea arterială.
Planta conține substanțe de natură proteică, polivitamina A, vitaminele C, B12, și K, acid pantotenic, clorofilă, protoporfirină, beta caroten, săruri de calciu, magneziu, fier, siliciu, fosfați care pot trata:
Astenia de primăvară - este doar o carență de vitamine și minerale. Din fericire, ne putem reface stocul de nutrienți cu o plimbare la piață. Nu mai suntem în preistorie să fim extrem de slăbiți la ieșirea din iarnă, dar tot ne lipsesc anumiți nutrienți. Spre exemplu fier, pe care îl găsim în frunzele verzi autohtone precum spanacul, ștevia, măcrișul, ceapa verde. Ar mai fi și urzicile, care au marea calitate de a fi sălbatice-cresc în pădure sau pe câmp, deci nu au îngrășăminte.
Hipertensiunea - Cura de primăvară cu suc de urzică ajută la reglarea tensiunii arteriale, precum şi la protecţia vaselor de sânge împotriva ateroscleozei. Sucul se obţine destul de simplu: spălaţi foarte bine urzicile, lăsaţi-le la scurs şi apoi, uscate, daţi-le prin blender. Strecuraţi apoi rezultatul printr-o sita deasă şi foarte fină. Sucul obţinut astfel se păstrează în sticle mici, la frigider.
Alergii - Polenul florilor şi arbuştilor declanşează inevitabilele alergii de primăvară. Acestea debutează în martie cu simptome precum ochi iritaţi, strănut, congestia căilor nazale şi inflamaţii. Pentru unii alergia sezonieră se termină adesea prin crize de astm. Ceaiul fierbinte de urzică ușurează respirația.
Adenomul de prostată - Testele pe animale au arătat că urzica poate stopa dezvoltarea cancerului de prostată. În cazul adenomului de prostată sunt recomandate tincturi de urzică (1 linguriţă de 4 ori pe zi) şi sucul de rădăcină şi frunze de urzică (1 pahar/zi) timp de 1-2 luni. Modul de preparare a tincturii este simplu: spălaţi bine rădăcinile cu o perie, şi tăiaţi-le mărunt după ce s-au uscat foarte bine. Puneţi-le într-o sticlă de sticlă şi adăugaţi peste ele alcool preparat în casă sau votcă. Lăsaţi la macerat, la loc călduros şi întunescat, timp de două săptămâni. Filtraţi apoi şi păstraţi lichidul în frigider, în sticluţe mici de culoare închisă.
Afecţiunile reumatice - Urzica are efecte antiinflamatorii articulare notabile. Se administrează infuzie combinată de urzică (macerat la rece amestecat cu infuzie obişnuită de urzică): o cană de 3 ori/zi, înainte de masă, timp de o lună. Infuzia: se foloseşte o linguriţă cu vârf de urzică uscată la 1/4 litru de apă. Nu se fierbe, ci doar se opăreşte.