Măcrișul, detoxifiant de primăvară

Devenim tot mai conștienți că putem face din alimentele din meniul zilnic adevărate medicamente odată cu progresele ştiinţei şi publicarea cât mai multor studii ale efectelor plantelor asupra sănătăţii.

„O clipă pe buze, o viață pe șolduri” este o zicală care ar trebui să preocupe nu numai femeile. Copii, femei, bărbați putem deveni cu toții victimele lipsei de măsură. Natura ne oferă din belșug mijloace să ne îmbunătățim acest trai și să fim plini de forță vitală. Măcrişul apare odată cu venirea primăverii și este bun atât ca atare, în salate, cât și pentru acrirea ciorbelor. Măcrișul are și alte calități, de exemplu scoate petele de cerneală de pe haine sau curăță metalele pătate, în special vasele de aluminiu.  

Rădăcina de măcriș conține substanțe fenolice. Frunzele au vitamine (A, B1, B2, C, K, PP), proteine, tanin, zaharuri, acizi organici (citric, malic, oxalic), flavone, fosfați, săruri minerale (fier, fosfor, magneziu, siliciu, sulf). Preparatele din măcriș au proprietăți aperitive, digestive, diuretice, depurative, laxative, revitalizante, antiscorbutice, răcoritoare, tonice, detoxifiante, antibiotice, astringente. Putem folosi măcrișul pentru cel puțin 15 scopuri: stimularea apetitului, stimularea și facilitarea digestiei, eliminarea toxinelor, combaterea scorbutului, tratarea ulcerațiilor, abcese, toxiinfecții alimentare, îmbunătățirea activității glandelor endocrine (în special tiroida), greață, febră, hemoroizi, meteorism abdominal, alergii cu urticarie, acnee, anemie.

Studii recente au arătat și alte calități ale măcrișului, de exemplu, cele de întărire a vaselor sanguine și de prevenire a bolilor cardiovasculare. Măcrișul reglează nivelul colesterolului, întărește imunitatea și luptă împotriva infecțiilor. Prin conținutul bogat de iod, este indicat celor care suferă de gușă tiroidiană. Este folosit pentru ameliorarea manifestărilor inestetice ale psoriazisului. Conține fier și acid folic, recomandate în tratarea anemiei. Decoctul este utilizat în furunculoză.

Extern, se pun comprese cu decoct din măcriș în caz de herpes, acnee, abcese, ulcere, furuncule. Folosiți cataplasme cu frunze proaspete în locurile afectate de înțepăturile de urzici.

Vizualizări: 1,028

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: