Temperatura optimă din dormitor pentru un somn odihnitor
Temperatura optimă din casă ne oferă un confort mai ales în zilele friguroase de iarnă. Temperaturile scăzute de afară ne fac să reglăm temperatura din termostat pentru a ne simți confortabil, fără să punem prea multe haine pe noi.
Cercetătorii au studiat comportamentul oamenilor și percepția temperaturii ambientale. Pentru că suntem diferiți, fiecare are propriul mod în care percepe căldura. Sunt persoane care agreează temperaturile mai scăzute, iar altele se simt mai confortabil dacă simt căldură constant. De exemplu, persoanele care se află într-o încăpere unde umezeala are un nivel mai ridicat simt confort chiar și la temperaturi mai scăzute. Deci, cu cât aceasta este mai mică, cu atât căldura din încăpere ar trebui să fie mai mare.
Dacă ești genul de persoană căreia îi place căldura, află că cercetătorii sunt de părere că, cu cât spațiul este mai cald, cu atât îți este mai greu să te concentrezi. Pe lângă acest lucru, scumpirea energiei și a utilităților ne-a făcut să fim puțin mai responsabili, când vine vorba de consum. Dacă o cameră este prea răcoroasă, aerul rece poate transporta mai puțini vapori de condens pe mobilă, pereți și ferestre. Acest aspect formează habitatul ideal pentru ca sporii de mucegai să înflorească. El este foarte dăunător pentru sănătate, în timp se pot ajunge la boli precum astmul bronșic. Așadar, atingerea unei temperaturi ambientale optime este foarte importantă.
Conform oamenilor de știință, temperatura medie pentru dormitor ar trebui să fie între 15 și 21 de grade Celsius. Această temperatură permite cel mai bun somn posibil. Orice temperatură peste 22-23 de grade și sub 14 grade tinde să ne tulbure somnul. Dar dacă sunteți o persoană mai friguroasă și vă simțiți mai bine la căldură, puteți seta temperatura la maxim 23 de grade. Dacă va fi prea cald în cameră, somnul va fi periclitat.