Răceala şi tusea, ameliorate de ceaiul de cimbru
În sezonul în care răceala şi gripa chinuie tot mai mulţi oameni este bine să aveţi la îndemână un condiment foarte popular, cimbrul. Ceaiul de cimbru este considerat cel mai bun remediu când nu scăpaţi de o răceală chinuitoare sau de tusea sâcâitoare.
Ceaiul de cimbru este gustos şi aromat şi este benefic mai ales pentru că are proprietăţi antifungice şi antivirale excepţionale pentru sănătate.
O ceașcă cu ceai de cimbru conține calciu, crom, fier, magneziu, mangan, potasiu și seleniu. De asemenea, conține flavonoide, complexul de vitamine B, C și D, taninurile și multe principii active. Este indicat să aveti cimbru uscat la îndemână iarna deoarece este util în lupta cu simptomele răcelii, în special cu tusea. Ajută la descompunerea mucusului și este folosit cu succes împotriva bronșitei și a altor afecțiuni respiratorii.
Există numeroase studii ştiinţifice care confirmă efectele benefice ale cimbrului, așa că este bine să îl aveţi în casă mereu. Cimbrul proaspăt se menţine bine în frigider şi este uşor de uscat.
Ingrediente necesare pentru ceaiul de cimbru: 3 tulpini de cimbru cu frunze proaspete sau 2 tulpini cu frunze uscate; 250ml apă; o felie de lămâie sau zeamă de lămâie; zahăr sau miere după gust.
Puneţi apa pe foc până ajunge la temperatura de fierbere şi puneţi tulpinile de cimbru într-o cană şi adaugaţi apa fierbinte peste. Acoperiţi cana şi lăsaţi ceaiul să infuzeze timp de 10 minute, dacă folositi cimbru verde, sau 7 minute, dacă folosiţi planta uscată. Puteti să îndulciţi cu o linguriţă de zahăr sau, după ce se mai răceşte, cu puţină miere. Pentru a avea un efect şi mai puternic împotriva răcelilor şi gripei puteti adăuga în ceai şi câteva bucăţele de scorţişoară.
Consumul de ceai de cimbru în mod regulat este deosebit de benefic pentru sănătate datorită abundenței acestei băuturi în antioxidanți, vitamine și minerale. Cantitatea maximă recomandată pe a fi băută este de 2 până la 4 căni pe zi.