Televiziune prin cablu vs Servicii de streaming online

Serviciile traditionale de televiziune prin cablu ofera flexibilitate, insa streamingul incepe sa prinda din ce in ce mai mult curaj si pe nisa romaneasca, taberele ramanand, totusi, impartite. Care sunt avantajele si dezavantajele celor doua “fete ale monedei” de entertainment disponibile pe piata? Hai sa vedem.

Romanilor le place entertainmentul iar televizorul ramane o varianta de baza in fata caruia vor petrece cateva ore pe saptamana pentru relaxare si detensionare. Desi televiziunea prin cablu detine inca pozitia fruntasa in topul serviciilor de acest gen, streamingul vine tare din urma, punand la dispozitia doritorului anumite facilitati, precum eliminarea reclamelor sau posibilitatea de a selecta la sange continutul. Iata cateva motive care pot inclina balanta intr-o parte sau in alta in batalia pentru cel mai bun mediu de vizionare a continutului multimedia.

De ce sa alegi televiziunea prin cablu

In orice gospodarie autohtona exista macar un televizor HD, studiile aratand ca 3 din 4 romani au o astfel de piesa, in timp ce 30% din romani au un televizor cu tub catodic. Cand vine vorba despre serviciul analog sau digital, lucrurile sunt simple, utilizatorul neavand nevoie decat de conectare la seviciul prin cablu si un televizor, in timp ce, acolo unde nu exista o astfel de retea, poate apela la antena tv care ofera un serviciu similar prin satelit. Cat de nou sau vechi este televizorul nu prea conteaza, atata timp cat exista interfata de conectare compatibila.

Acest tip de serviciu este usor de procurat deoarece exista o piata suficient de dezvoltata, bogata in oferte defalcate pe categorii de costuri si oferte pentru fiecare buzunar. De aceea piata de consum traditional este atat de mare, pentru ca se ofera si pachete reduse la numarul de programe disponibile (la 17 - 20 de lei, sa zicem) si mai poti opta si pentru versiuni mai “stufoase” in ce priveste numarul programelor TV. Astfel, poti zapa printre zeci de canale cu continut distinct, incontinuu. Si toate astea sub o singura factura lunara.

Multi provideri de cablu apeleaza la actualizarea interfetei si a echipamentului dat in folosinta clientilor, crescand calitatea video a canalelor, pentru ca acestia sa fie multumiti de banii cheltuiti.

Structura si modul de controlare a serviciului, adica, mai pe sleau, schimbarea canalelor, a ramas la fel de zeci de ani, astfel ca “interfata”, sa spunem, nu trebuie invatata din nou si din nou, cum este in cazul fiecarei noi platforme de streaming incercate.

SES a realizat un studiu de piata intitulat “Indicele consumului de televiziune in Romania” in 2019, de unde a reiesit ca romanii inca petrec foarte mult timp in fata televizorului, in medie 3.3 ore pe zi in zilele saptamanii si 3.7 ore in weekend. Amatoare de media traditionala sunt persoanele in varsta care petrec mai mult timp in fata ecranului TV (in jur de 4 ore), spre deosebire de tineri, al caror consum mediu zilnic este de pana la 3 ore.

Programele TV liniare sunt inca in top, si de ce nu ar fi? Ai la dispozitie ce fel de continut iti doreste inima, de la stiri non stop (care sunt si cel mai urmarit tip de continut) si pana la emisiuni si competitii sportive, filme, seriale, talent show-uri s.a.

Inconvenientele programelor prin cablu

Totusi, sistemul clasic de televiziune prin cablu nu este lipsit de probleme. In tara noastra, cablul acopera in jur de 75% din teritoriu, pentru restul doritorilor existand posibilitatea instalarii unei antene TV prin satelit.

Problema majora a canalelor disponibile o constituie reclamele, acestea alienand mare parte a publicului care s-a reprofilat catre serviciile de streaming, unde acestea nu exista.

Si calitatea imaginii e importanta, preferandu-se macar formatul HD, care nu e disponibil pentru toate canalele romanesti. Totusi, continutul primeaza si fanii ar urmari programul preferat si daca imaginea nu ar fi calitativa.

De ce sa alegi serviciile de streaming

Piata de streaming este intr-o continua crestere inca de cand primele servicii specifice au patruns pe teritoriul tarii noastre. Romanii s-au saturat de reclame si filme vechi difuzate si rasdifuzate pe aceleasi canale, motiv pentru care se despart de televiziunea clasica si isi indreapta atentia spre serviciile de streaming media.

Totodata, pe platformele de streaming poti sa alegi ce serial sau film vezi, poti pune pauza oricand doresti, poti da inapoi daca nu ai inteles ceva si urmari de cate ori vrei acelasi film, printre altele. Simti ca alegerea sta in mainile tale si ca ai un cuvant de spus in ce consumi.

Un studiu realizat de Initiative Romania si iSense Solutions in 2019 arata ca peste jumatate dintre romanii consumatori de multimedia au acces la macar un cont de streaming media, cele mai populare fiind Netflix si HBO Go, si ca tinerii sunt cei care prefera acest tip de platforma. Si creste timpul de vizionare, putand ajunge pana la peste 50 de ore pe saptamana.

Usurinta cu care poti folosi un abonament de streaming ajuta la proliferarea sa printre prieteni. Poti pune contul atat pe TV, pe desktop sau laptop, cat si pe telefon sau tableta, facandu-l un serviciu mobil, oricand si oriunde la indemana.

Servicile de streaming nu mai presupun inchirierea echipamentelor voluminoase sau nevoia conectarii prin fir a mai multor ecrane, oferind continut video la calitate foarte buna.

Neajunsurile streaming-ului

Totusi, nici streamingul nu este lipsit de puncte slabe. De exemplu, unele servicii limiteaza numarul de persoane care pot fi active in acelasi timp pe platforma de pe acelasi cont sau tranzactioneaza calitatea video UHD la o treapta superioara de plata. Vrei seriale si filme UHD? Platesti 2 euro in plus!

Cel mai mare inconvenient este faptul ca, pentru a functiona, serviciile de streaming au nevoie de o conexiune stabila la Internet. Din fericire, unele permit descarcarea episoadelor pe telefon, de pilda, pentru a fi vizionate mai tarziu, asa ca poti sa downloadezi continut cand ai acces la internet pentru atunci cand acesta nu e disponibil.

Nu in ultimul rand, serviciile de streaming sunt statistic mai costisitoare decat un simplu abonament la cablu TV, un pret mediu situandu-se intre 5 si 10 euro pe luna pentru fiecare platforma in parte.

Asadar, televiziunea clasica prin cablu si serviciile de streaming au propriile parti bune si sensibilitati. Cablul sau antena TV vor fi ideale pentru gospodarii si iubitorii de canale clasice, in timp ce streamingul poate fi mai atractiv pentru marii consumatori multimedia, care doresc mai mult control in ce urmaresc. La final, alegerea depinde de bugetul, infrastructura si nevoile tale.

Vizualizări: 2,906

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: