Teleportarea cuantică foloseşte o teorie a lui Albert Einstein
Descoperirile anticipate de celebrul fizician Albert Einstein continuă să uimescă lumea ştiinţei la zeci de ani după ce s-a vorbit prima dată despre acestea. O echipă de cercetători suține că a reușit teleportarea cuantică folosind electroni individuali, bazându-se pe o teorie a lui Albert Einstein.
Teleportarea cuantică, sau inseparabilitate cuantică, permite particulelor să se afecteze unele pe altele chiar dacă nu sunt conectate fizic iar fenomenul a fost anticipat de celebrul fizician Albert Einstein.
Față de teleportatea pe care o ştim din filmele SF, teleportarea cuantică transportă informație în loc de materie. Oamenii de știință au demonstrat recent că perechi de fotoni, particule elementare fără masă, pot forma qubiți inseparabili, unitatea de informație cuantică. Descoperirea sugerează că acești qubiți pot transmite informație prin intermediul teleportării cuantice. Noile cercetări demonstrează pentru prima dată aceeași teorie, însă folosind electroni individuali pentru a forma qubiți. „Am dovedit inseparabilitate cuantică. Am creat inseparabilitate între doi electroni chiar dacă particulele nu interacționează niciodată”, a declarat John Nichol, asistent universitar la Universitatea din Rochester și unul dintre autorii studiului publicat în revista de ştiinţă Nature Communications.
Dezvoltarea computerelor cuantice ar putea fi revoluționată dacă electronii ar putea să folosească interacțiuni de mecanică cuantică pe o anumită distanță, fără să se atingă. De fapt, semiconductorii din interiorul computerelor convenționale folosesc electroni pentru a transmite informații. Un mare obstacol rămâne transmiterea de informații pe distanțe mai lungi iar crearea interacțiunilor eficiente pe distanțe lungi între electroni este esențială pentru computerele cuantice.