Telekom TV nu va mai transmite meciurile din Liga 1 şi 2
Telekom a anunţat că va pleca din România şi va renunţa şi la canalele TV Telekom, cele care aveau drepturile de transmisie a meciurilor din Liga 1 şi 2. RCS-RDS și Orange împart abonații și drepturile TV ale societății germane, iar singurul post TV care va mai transmite meciuri va fi DigiSport.
Piața televiziunilor de sport se modifică radical în perioada următoare după ce va dispărea Telekom din România, întreaga companie, nu doar postul TV, și rămâne un singur post de sport, cel deţinut de RCS-RDS. Postul acesta va transmite și partidele din Liga 1 dar şi cele din Liga 2.
Vlad Enăchescu, șeful actual de la Telekom Sport, nu face parte din proiectul noii televiziuni. Postul va transmite competițiile care se văd în prezent în România, inclusiv Liga 1 şi Liga 2. Orlando Nicoară, managerul societății eAD, care a cumpărat drepturile TV, tocmai a anunțat într-o conferință de presă organizată cu Liga Profesionistă, că firma a preluat drepturile TV pentru următorii cinci ani și că va plăti 28 de milioane de euro pe sezon, cu 500.000 de euro peste suma pe care au achitat-o televiziunile în contractul trecut. „Grila rămâne neschimbată: 30 la sută din bani vor ajunge la cluburi în mod egal şi 70 la sută având în vedere criteriul performanţei sportive, în funcţie de locul ocupat în clasament la finalul sezonului regulat, respectiv la finalul play-off-ului/play-out-ului. Vor fi trei tranşe, una la începutul sezonului, una în ianuarie şi una în martie”, a explicat Justin Ștefan, secretar general LPF.
Cam 120.000 de euro costă, în medie, fiecare meci din prima ligă de fotbal. Suma e uriașă și nu e acoperită de încasările din publicitate, nici măcar pe aproape. RCS-RDS și Telekom au continuat să achite prețul foarte mare în concurența lor pentru abonați. Oamenii din televiziuni au sesizat chiar că unele partide din Liga a doua au înregistrat audiențe mai mari decât ale eșalonului principal. Asta în condițiile în care „Divizia B” costă 500.000 de euro pe sezon, de 56 de ori mai puțin decât se plătește pentru Liga 1. B-ul va fi și mai interesant în sezonul următor, în care apar Rapid, Gloria Buzău, CSM Reșița. „Vor fi 12 echipe implicate în lupta pentru promovare!”, estimează Daniel Pancu, antrenorul Rapidului.
Cifrele oficiale ale celor 14 echipe din prima divizie, cumulate pe tot anul 2018, arată că din totalul veniturilor, drepturile de difuzare au sărit de 40%. Fără acești bani, campionatul s-ar dilua atât de mult încât ar ajunge la pragul minim de existență, potrivit liga2.ro.