TEDx Târgu Jiu, 13 povești simple despre drumul spre succes
Prima ediție a TEDx Târgu Jiu a fost un succes, iar mulți dintre cei o sută de norocoși care au prins bilete așteaptă deja ediția a doua. Organizată de câțiva tineri din Târgu Jiu, conferința care a durat mai bine de cinci ore a fost încununată cu îndelungi aplauze.
“Simplitate” a fost tema abordată de cei 13 speakeri. Conferința a fost deschisă de Oana Gheorghiu, pe care o știm cu toții prin inițiativa ei nebunească de a construi un spital cu bani donați de români. Oana Gheorghiu și prietena ei, Carmen Uscatu, au acum o asociație, Dăruiește viață, prin care colectează sumele necesare, dar cu zece ani în urmă erau două tinere care nu știau mai nimic despre modul cum funcționează statul român. Totul a început de la un copil bolnav, care avea nevoie de o sumă mare de bani pentru a face un transplant de celule stem în străinătate, dar statul îl ignora. Oana și Carmen nu cunoșteau acest copil, nu știau ce ar trebui să facă pentru el, așa că s-au gândit la un protest. Au mers la Primăria Capitalei, unde au fost plimbate de la un biroul la altul. După ce presa a scris despre cazul acestui copil, au primit sute de mailuri cu poveștile triste ale altor copii. A fost o luptă uriașă, dar pas cu pas Oana și Carmen au ajuns aproape de o realizare uriașă, aceea de a face un spital pentru copii cu bani donați. Asta pentru a ajuta nu doar un copil, ci pe toți cei aflați în situații dificile.
Următorul speaker a fost Cristina Tunegaru, profesoara despre care s-a spus că vrea să îl scoată pe Eminescu din manualele școlare. Ei bine, nu este chiar așa. Tunegaru a explicat că pentru copiii de clasa a V-a sau a VI-a, anumite poezii sau povești ale scriitorilor de acum 100-150 de ani nu pot fi înțelese. Ei au nevoie să deprindă bucuria lecturii cu povești actuale, pe care le pot înțelege, iar abia mai apoi să ajungă la Eminescu, Creangă, Slavici sau Alecsandri. Cristina Tunegaru a spus că un copil de clasa a VI-a nu poate înțelege versuri precum “Suferinţă tu, dureros de dulce, Până-n fund băui voluptatea morţii”, dar atunci când le-a dat cărți potrivite preocupărilor lor, le-a deschis apetitul pentru lectură.
Pe scenă au urcat și câțiva gorjeni: Mihnea Vîlceanu - un tânăr în scaun cu rotile ca urmare a unui accident de schi, dar care a reușit să termine facultatea ca șef de promoție; Maria Ionela Mischie - regizor care s-a remarcat prin idei inovatoare despre arta cinematografică a viitorului; Tudor Colțan - un avocat de succes, care și-a determinat colegii să aloce timp și bani pentru a face fapte caritabile; Mihai Toader Pasti - cofondator EfDEN, care a povestit cât de puțin poate înclina balanța între succes și insucces și cum un motostivuitorist pe care nu îl cunoaște, dar care i-a ajutat la un moment dat câteva minute, le-a salvat proiectul; Iulian Popescu, un om cu afaceri în IT, care a pornit la drum de unul singur, fără bani, dar a reușit cu multă muncă și determinare.
Alpinistul Aurel Sălășan a povestit cum visa în copilărie să cucerească munții și care au fost pașii care l-au dus pe cele mai înalte vârfuri ale lumii, iar Ovidiu Drugan a spus cum a renunțat la carieră de succes în avocatură pentru a face ce îi place: cea mai mare școală de navigație din țară.
Radu Zamfir, medic cu mii de operații la activ, specializat în transplanturi, a spus câteva gânduri legate de viață, de cât de mult ar trebui să apreciem lucrurile simple. Timid și modest, în ciuda carierei sale, Zamfir a fost emoționat să afle că sunt în sală, printre spectatori, foști pacienți de-ai lui, care îi datorează viața.
Mihai Alexandru Hash - vlogger a vorbit despre pasiuni. Despre cum pasiunea lui pentru a urmări conținut pe YouTube l-a transformat într-un vlogger de succes, despre cum pasiunea lui pentru mașini i-a creat, după ani de documentare, oportunități de a câștiga bani din asta, dar și despre pasiunea pentru rom, pe care încă nu a reușit să o valorifice.
Mircea Căpățână - fondatorul SmartBill - le-a spus tinerilor din sală că banii nu sunt un scop în sine, dar sunt importanți pentru a face schimbările dorite. Important este însă nu ce ai, ci ce faci cu viața ta, mesaj care a fost transmis de mai mulți speakeri.
Ultimul vorbitor al zilei a fost Otilia Sava, un avocat care, atunci când a ajuns secretar de stat în Ministerul Apărării, a descoperit că România are veterani de război în viață, ale căror povești nu le știe nimeni. A mers la cât de mulți a putut, a adunat povești impresionante și le-a cerut celor din sală să bată la porțile celor câteva zeci de veterani care mai trăiesc în Gorj.
Mulți dintre vorbitori au amintit și de aspecte triste din viața lor, de oameni dragi care au murit sau care au învins boli grave, dar au făcut asta pentru a le spune celor prezenți că ziua de mâine nu ni se cuvine și că ar trebui să facem astăzi ceea ce considerăm că este important.
Primul TEDx de la Târgu Jiu a fost organizat de câțiva tineri excepționali care, deși foarte ocupați, au reușit să rupă din timpul lor pentru a organiza totul la un nivel pe care l-au apreciat atât participanții, cât și spectatorii. Este vorba de Maria Bîrcu, Alexandra Roată, Andreea Ciocioană și Ionel Burtea, oameni care au arătat că la Târgu Jiu se pot întâmpla lucruri frumoase. Faptul că toate biletele au fost vândute într-o zi și că au mai fost sute de oameni interesați de eveniment, care nu au prins bilet, arată că mai este nevoie de astfel de conferințe la Târgu Jiu.
Vom reveni în zilele următoare cu detalii despre fiecare poveste spusă sâmbătă pe scena TEDx Târgu Jiu, de la Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu”.