Colocviile Brâncuși, pe 19 februarie

Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare "Constantin Brâncuşi" organizează, pe 19 februarie, Colocviile 'Brâncuşi', manifestare dedicată împlinirii a 144 de ani de la naşterea sculptorului gorjean.

Pe 19 februarie, de la ora 15,00, la Galeriile Municipale de Artă va fi vernisată expoziţia de grafică şi ceramică "A(BIOTIQUE)", autori Răzvan Dragoş şi Ovidiu Ionescu.

Dragoş Răzvan Petrişor este un tânăr grafician, absolvent al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, cu participări la peste 100 de expoziţii naţionale şi internaţionale.

Ovidiu Ionescu este un artist vizual cu specializarea ceramică. În 1989 a absolvit cursurile Institutului de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, Facultatea de Arte Decorative şi Design, iar din 2010 este doctor în arte vizuale. De asemenea, este lector la Universitatea Naţională de Arte. Are o activitate expoziţională impresionantă, atât în ţară, cât şi peste hotare, fiind recompensat cu numeroase premii şi distincţii.

"Tot pe 19 februarie, de la ora 16,00, în sala Muzeului Judeţean Gorj 'Alexandru Ştefulescu' vor fi susţinute două conferinţe. Prima se intitulează 'Constantin Brâncuşi - un sculptor de la răsărit', susţinută de cunoscutul critic şi istoric de artă Pavel Şuşară, urmată de 'Premise ale sacrului în sculptura lui George Apostu', susţinută de Dalina Bădescu, istoric de artă. Ziua se încheie cu vernisajul expoziţiei 'Inventar Iconic', autor Dan Palade. Prezintă academicianul Sorin Dumitrescu. Dan Palade este un pictor ale cărui prime lucrări erau considerate 'instantanee melancolice ale unei lumi ce producea coloşi de fier şi beton', viziuni interpretate artistic ale unui comunism industrializat, pe care l-a cunoscut din interiorul fabricilor petrochimice. Miza lucrărilor cu titluri toxice ţinea de negarea neantului uitării, a posibilităţii dispariţiei fără urmă a ceea ce a fost imaginaţie, idealul construcţiei prin muncă fericită, consideră criticul Dan Popescu. Prin comparaţie, lucrările din ultimii ani ale lui Dan Palade se încadrează într-un nou tip de modernism îmbogăţit atât prin îndelunga sa muncă de creaţie, cât şi prin coagulările fireşti înregistrate în evoluţia artelor plastice", se arată în comunicatul Centrului de Cercetare "Constantin Brâncuşi".

Aceeaşi sursă precizează că academicianul Sorin Dumitrescu este un pictor şi grafician român, discipol al părintelui Constantin Galeriu, profesor universitar la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, membru corespondent al Academiei Române.

În programul manifestării este prevăzut şi un recital Mircea Suchici, violoncelist al Operei Române din Craiova.

Parteneri ai manifestării sunt Muzeul Naţional "Constantin Brâncuşi", Filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiştilor Plastici şi Muzeul Judeţean Gorj "Alexandru Ştefulescu".

Vizualizări: 1,298

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: