Tătărescu, cea mai spectaculoasă carieră politică a unui gorjean
Emisiunea ”Cine a fost odată-n Gorj” realizată de GORJ TV în colaborare cu Societatea de Științe Istorice din România vă propune o evocare a personalității lui Gheorghe Tătărescu, omul politic care sfârșea în urmă cu 55 de ani. Ne facilitează acest demers profesorul Gheorghe Nichifor, autorul unor contribuții istoriografice importante pe acest subiect.
Omul politic Gheorghe Tătărescu a reprezentat cea mai importantă personalitate politică de anvergură naţională născută pe aceste meleaguri. A fost de mai multe ori parlamentar, secretar de stat şi ministru, prim-ministru(preşedinte al Consiliului de Miniştri) de mai multe ori dar şi o personalitate controversată căreia i se contestă apropierea de regele Carol II în perioada interbelică şi de comunişti imediat după 1945. Gheorghe Tătărescu, ”tovarăşul de drum” al guvernului Petru Groza, a petrecut mai mulţi ani în închisorile comuniste.
Sanda Tătărescu-Negropontes, fiica sa pe care gorjenii au primit-o cu brațele deschise după 1989 în Gorjul natal, invoca în memoriile sale de acum câțiva ani ultima convorbire cu tatăl său: ”Cu tatăl meu, două zile înainte de sfârşitul său, la 28 martie 1957, la Spitalul Panduri. Mi-a spus: «Cumplite vremi mi-a fost dat să trăiesc, copilule». L-am întrebat: «Care zi din viaţa dumitale ai fi vrut să o faci altfel decât a fost-». Mi-a răspuns: «Niciuna». Şi totuşi…
În perioada 1934-1937 Gheorghe Tătărescu a fost prim-ministru al României. În această perioadă a vizitat, în mai multe rânduri, judeţul Gorj, participând alături de regele Carol al II-lea la festivităţile decernării titlului de “Oraş Erou” Tg-Jiului şi la dezvelirea monumentului Ecaterinei Teodoroiu.
În ceea ce priveşte eforturile pentru modernizarea judeţului, trebuie menţionat sprijinul acordat de către Gheorghe Tătărescu în vederea ridicării unor noi obiective industriale precum: Fabrica de Ţigarete, Fabrica de confecţii, Uzinele Sadu, care au avut efecte benefice pentru viaţa economică a Gorjului.