Târgu Jiu: Zeci de preșcolari, într-o grădiniță improvizată, părinți revoltați

Peste 50 de preșcolari au fost îngrămădiți într-o fostă grădiniță din Târgu Jiu pentru că unitatea de învățământ la care sunt înscriși a intrat în șantier. Copiii au fost mutați într-o clădire în care s-au făcut mici reparații pe repede-înainte și de mântuială, în încăperi foarte mici și unde mirosul de canalizare aproape că îi sufocă pe cei mici. Părinții sunt revoltați și mulți nu și-au mai adus copiii la grădiniță. Inspectorii de sănătate publică au dat termen primăriei să găsească alt spațiu în care să mute preșcolarii. 

Cei 54 de copii, trei educatoare și o îngrijitoare au fost mutați de la Grădinița Vis de Copil într-un apartament de la parterul unui bloc din cartierul Debarcader. Aici a mai funcționat o grădiniță, însă a fost desființată de aproape doi ani. Ca să mute copiii aici, municipalitatea a dispus mici lucrări de reparații, dar care, acuză părinții, au fost făcute mai mult de mântuială.

“O grădiniță cu etaj s-a mutat într-un apartament de maximum 60 de metri pătrați. Sunt condiții precare, cu miros persistent de mucegai. Nu se îndeplinește nimic. Am sesizat toate instituțiile și nimeni nu ne-a luat în seamă. Ni s-a spus că e o măsură provizorie și putem să mai suportăm și noi până la finalizare, adică 10 iunie”, a spus unul dintre părinți. „Toaletele sunt precare, jalnice. Copilul meu plânge în fiecare dimineață și nu vrea să vină aici. E un miros insuportabil”, a mai spus un alt părinte.

În încăperi abia are loc mobilierul și persistă mirosul sufocant de la canalizarea blocului. „Nu sunt condiții corespunzătoare pentru a se desfășura activitatea. În grupa mijlocie sunt 15 copilași la grupa mijlocie într-o cameră foarte mică. Dacă se ridică de pe scaun dau cu capul în geam. E miros de mucegai și problema e că e foarte departe de casă. Toți am ales grădinița în funcție de domiciliu. Acum am ajuns aici. E aproape imposibil să-i luăm, să-i aducem. La grupa mare sunt și copii cu nevoi speciale, cu dizabilități. E imposibil de desfășurat activitatea aici. Copilul meu e bolnav. E a doua săptămână de când e acasă”, a spus o mămică. 

„Miroase a canalizare. Copiii nu mai vor să vină. Nu au spațiu să se joace. Nu e loc nici măcar să se ducă să se spele pe mâini. Sunt improvizații peste improvizații. Ies tot felul de cuie din lambriu și copiii se pot lovi”, a spus altă mămică.

Copiii ar fi trebuit să rămână aici până în vara anului viitor, când se vor finaliza lucrările de modernizare a grădiniței Vis de Copil. Inspectorii școlari au primit sesizări de la părinți. Spun că situația e regretabilă, dar nu e atât de gravă pe cât o descriu aceștia. În plus, e o soluție de compromis până când vor fi gata lucrările de reabilitare a grădiniței.

„Este o situație excepțională și regretabilă, cauzată de o relocare a unei părți componente a Grădiniței Vis de Copil de pe Unirii Siret într-o fostă clădire de învățământ preșcolar din cartierul Debarcader, la parterul unui bloc. Acolo au fost zeci de ani chiar și patru grupe de preșcolari. Mi-e greu să cred că dacă s-a desființat această entitate acum un an și jumătate, s-au degradat condițiile în așa hal încât azi să nu mai putem vorbi de o funcționare a unei unități de învățământ, a unor grupe de preșcolar. S-au finalizat lucrări ce țin de înlocuirea parchetului, vopsirea pereților pentru relocare. Situația aceasta se știa din vară. Pot înțelege supărarea unor părinți, dar toată lumea trebuie să înțeleagă un lucru. Nu e vina nimănui că s-au întâmplat acele calamități din februarie 2023, ce au provocat o serie de disfuncționalități la mai multe unități din Gorj. Să nu uităm că avem o funcționare greoaie la Colegiul Tudor Vladimirescu, s-a apelat la artificii să se desfășoare lucrurile într-un cadru educațional adecvat”, a declarat Ionuț Catrina, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj. 

O anchetă a demarat și Direcția de Sănătate Publică Gorj. A constatat că spațiul nu este corespunzător și a dispus ca municipalitatea să caute altul care să se conformeze regulilor. „Direcția de Sănătate Publică a dispus un termen de șapte zile în care să fie găsit un alt spațiu pentru a fi mutați copiii. S-au făcut verificări și s-a constatat că nu se respectă cubajul per copil. S-a constatat că mirosul persistent provine de la canalizarea blocului urmând să se facă demersuri pentru remedierea acestei situații”, a explicat Daiana Militaru, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Galerie foto





Vizualizări: 2,605

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: