Târgu Jiu: Veteranii de război, împroprietăriţi în bătaie de joc
Au trecut aproape 20 ani de când zeci de veterani de război au primit loturi pentru case la marginea municipiului Târgu Jiu. Din păcate, nici până astăzi zona nu are un plan urbanistic care să permită introducerea reţelelor de energie, apă, canalizare ori realizarea unor drumuri de acces. Consilierul local PP-DD Constantin Buleteanu, susţinut de alţi patru consilieri, a întocmit un proiect de hotărâre care să le dea localnicilor posibilitatea de a-şi face case. În general este vorba de urmaşi ai veteranilor, deoarece aceştia din urmă s-au stins din viaţă aşteptând. În zonă sunt şi persoane care au concesionat teren de la primărie, dar nu pot construi.
Constantin Buleteanu, consilier local PPDD, a iniţiat un proiect de hotărâre prin care cere primarului Florin Cârciumaru să rezolve problema utilităţilor din zona în care au fost împroprietăriţi veteranii de război. Proiectul de Hotărâre privind realizarea obiectivului „Extindere infrastructura critică - linie de alimentare cu energie electrică a locuinţelor pentru care s-au obţinut autorizaţii de construire in zona Str. Calea Bucureşti - Târg Săptămânal” a fost înregistrat săptămâna trecută la Primăria Târgu Jiu.Buleteanu este susţinut de consilieriiMaria Popescu (PPDD), Eduard Berca (PNL), Mihai Paraschiv (PNL), Grigore Popescu (PNL).
Iniţiatorul proiectului aduce în atenţia aleşilor locali faptul că, deşi au obţinut autorizaţii de construcţie în intravilanul Municipiului Târgu Jiu pe terenuri proprietate personală sau concesionate, oamenii nu au reuşit să le edifice nici prezent, după zeci de ani de la primele demersuri. „Sunt oameni care în secolul XXI au case în Târgu Jiu, dar nu au curent electric, apă, canalizare şi nici măcar drum de acces. Trebuie să facem ceva pentru a asigura le localnicilor condiţii minimale. Aceşti oameni plătesc impozite, taxe de concesiune şi li s-au eliberat autorizaţii de construcţie”, a declarat Constantin Buleteanu.
Aşteaptă să ajungă civilizaţia la ei în cartier
Oamenii spun că au făcut „potecă” la primărie de câte ori au fost în audienţe la autorităţi pentru a li se introduce utilităţile. Dintre urmaşii celor peste 90 de veterani împroprietăriţi, doar o familie s-a încumetat să-şi ridice locuinţă în zona respectivă. „Am primit terenul în 1996 pentru că soţul meu a fost veteran de război. În anul 2000, fostul primar Nanu ne-a promis că ne bagă curent. Am fost în audienţă de nenumărate ori şi la domnul Cârciumaru. Aici în zonă numai noi avem curent, adus din strada principală. Acesta este foarte slab, dacă vrem să facem ceva la cuptor trebuie să scoatem tot din priză, din cauză că se întrerupe alimentarea cu energie electrică. Nu avem nici măcar canalizare. Toate deşeurile comercianţilor din târg ajung la noi în grădini. Vara mai bagă vidanja, iar mirosul e insuportabil. Eu mă întreb: atunci când s-au dat terenurile la veteranii de război s-au dat în batjocură, ca să scape de ei? Veteranii au murit, dar urmaşii nu se pot folosi de terenuri. Aici, în zonă, sunt peste 90 de parcele însă unii dintre proprietari nu au drum de acces”, a declarat Lidia Popescu.
Din cauză că nu au curent electric, vecinii Lidiei Popescu îşi încarcă telefoanele mobile în curtea acesteia întrucât copiii femeii au scos afară o triplă.
Plătesc impozite mari pentru locuinţe fără utilităţi
Tot în zona destinată veteranilor de război, Primăria Târgu Jiu a concesionat mai multe parcele. Oamenii se plâng că plătesc impozite şi taxe foarte mari în condiţiile în care nu au utilităţi. „Avem autorizaţii de construcţii, certificate de urbanism, dar nu avem apă, curent şi gaze. Eu am concesionat de la primărie 500 de metri pătraţi. Am plecat cu o taxă de concesiune de 300 de lei şi am ajuns la 500, pentru că în contract spune că e după inflaţie. Plătesc un impozit de 2500 lei. Pentru ce, dacă primăria nu ne introducem nici măcar utilităţile minime. Trăim ca în Nigeria cu un generator pentru a avea lumină. Noroc cu vecinul care a scos o triplă afară ca să ne putem încărca şi noi telefoanele mobile”, a declarat Nicolae Săseanu.