Târgu-Jiu: A început isteria părinților care-și înscriu copiii la școală, grădiniță și creșă
Pentru părinții din Târgu-Jiu este o adevărată provocarea să-și înscrie copiii la creșe, grădiniță sau chiar la școală, deși învățământul este obligatorie. Isteria înscrierilor le dă mari bătăi de cap celor care vor să-și înscrie copilul la o anumită unitate de învățământ sau la un anumit cadru didactic.
La nivelul municipiului Târgu-Jiu s-a ajuns ca părinții care vor să-și înscrie copilul la creșe trebuie să se gândească la acest aspect chiar imediat după nașterea micuțului și să se orienteze la care unitate îl va duce dar și la personalul care se va ocupa de micuț.
”Sunt foarte puține locuri în creșele de stat, iar la privat nu ne permitem pentru că sunt costuri mult prea mari. La creșe plătim undeva la 10 lei pe zi masa micuțului, deși pentru persoanele private de libertate, pentru câinii fără stăpân sunt fonduri ca să le asigure statul masa zilnică, dar asta este o altă discuție. Ideea este că imediat după ce am născut am fost să și vorbesc la creșe, m-am trecut pe listă ca să fiu sigură că micuțul are locul asigurat. După ce am identificat creșa a trebuit să caute pe cine care să mă ia în spațiu pentru că noi nu eram arondați la acea unitate școlară și așa începe nebunia. Nu îmi permit să dau 2.000 de lei la o creșă privată”, a povestit Larisa Rovența o tânără mămică din Târgu-Jiu.
Povestea se repetă la grădiniță. Aceeași procedură este și aici. ”Ne-am trecut pe liste la doamnele educatoare de când eram la creșă pentru că voiam ce e mai bun pentru copilul meu. Nu vreau să vină bătut sau să fie traumatizat. Am cerut păreri și după recomandările apropiaților am ales educatoarele. Grădinița e departe de zona în care locuim, dar pentru copilul nostru merită efortul să tranzităm orașul. Am făcut asta pentru educatoare deși a fost mare bătaie de cap să găsim pe cineva care să ne ia în spațiu, să ne facă viză de reședință ca să fie copilul acceptat. Telefoane, rugăminți din cunoștință în cunoștință. Nu înțelegem de ce ISJ ne constrânge să face aceste vize de reședințe, în loc să-și pună întrebări de ce e bătaie pe locurile dintr-o grădiniță și în altele e lejer”, a spus o altă mămică.
Situația nu este simplă nici la înscrierea la școală. Cele mai căutate unități de învățământ sunt Școala Gimnazială ”Alexandru Ștefulescu”, Școala Gimnazială ”Sfântul Nicolae”, Școala Gimnazială ”Constantin Săvoiu” și Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu”. ”Am vorbit cu doamna învățătoare încă de acum 2 ani. Cam cu doi ani înainte ca cel mic să meargă în clasa pregătitoare trebuie să iei legătura cu învățătoare. Eu am ales-o la recomandarea cunoscuților. Este o școală de centru, iar când am vorbit cu învățătoarea mai avea câțiva elevi pe listă, dar acum am înțeles că are peste 40 de copii. Suntem conștienți că trebuie să renunțe la câțiva din ei, dar sper să nu fie printre ei și copilul nostru. Am cunoscut-o, am vorbit cu dumneaei și cred că este cea mai potrivită pentru el, mai ales că și sora lui au fost tot la aceeași doamnă și o cunoaștem. A fost dificil până am găsit pe cineva în zona arondată școlii ca să ne ia în spațiu, că altfel ne respingea calculatorul.”, a spus Alina Paliță.
Părinții consideră că cel mai bine ar fi să se elimine condițiile legate de zonă atunci când copii sunt înscriși la creșe, grădinițe sau școli, pentru că fiecare știe ce este cel mai bine pentru copilul lui. Mai mult decât atât, pentru directorii de școli dar și pentru conducerea ISJ Gorj ar trebui să fie un semnal de alarmă faptul că unele cadre didactice sunt foarte căutate, iar altele de abia reușesc să-și formeze grupele.