Tăierile de toamnă la zmeur
Tăierile de toamnă la zmeur sunt esențiale pentru menținerea sănătății plantelor și pentru stimularea producției de fructe de calitate în sezonul următor. Aceste tăieri ajută la eliminarea lăstarilor care au fructificat, la prevenirea bolilor și la îmbunătățirea circulației aerului printre plante.
Tăierile de toamnă la zmeur
Zmeurul drajonează puternic. Astfel, în cel de-al doilea an după plantare vom avea de o parte și de cealaltă parte a rândului o mulțime de drajoni de diferite grosimi și înălțimi.
Tăierile au scopul de a selecta cele mai bune tulpini, neafectate de boli, să fie suficient de groase (minim 0,8 cm) și dispuse alternant, la un interval de 15-20 cm. Tulpinile bolnave, rupte, ori prea subțiri se taie de la nivelul solului.
Dacă drajonii au acaparat și intervalul dintre rânduri, se va trece la eliminarea în totalitate a acestora, restabilind intervalul necesar pentru o bună însorire și ventilație, dar și pentru accesul la efectuarea diferitor lucrări de întreținere.
Tăierile de primăvară la zmeur
În cazul în care optați pentru realizarea tăierilor la zmeur primăvara, acestea se fac primăvara devreme: drajonii se taie la nivelul solului, pentru a limita numărul lăstarilor şi a favoriza dezvoltarea lor, sau se face o scurtare a tulpinilor pană la 10-12 cm (3-4 ochi).
Până la dezmugurire, la fiecare plantă se aleg pentru fructificare 2-3 tulpini bine dezvoltate care se scurtează la 80- 120 cm cu scopul limitării fructificării, favorizării creşterii sistemului radicular şi emiterii noilor drajoni. Celelalte tulpini se suprimă de la bază.
Primăvara se răresc tulpinile din bandă la interval de 15-20 cm sau câte 8-12 la o tufă solitară. Tulpinile anuale, rămase pentru fructificare, se scurtează la 120-150 cm, în funcţie de dezvoltarea mugurilor în partea superioară.
Tufele îmbătrânite se reântineresc prin eliminarea rizomului în curs de epuizare. Când drajonii ating înălţimea de 15-20 cm, se plivesc cei slabi şi de prisos, lăsându-i pe cei mai dezvoltaţi la interval de 15- 20 cm. După recoltarea fructelor se elimină tulpinile care au rodit şi se plivesc drajonii de prisos.
În următorii ani în perioada de fructificare se repetă lucrările din anul trei, lăsând 8-12 tulpini în dependență de dezvoltare.
Tăierea soiurilor de zmeur și mur remontant
Soiurile remontante de mur și zmeur produc fructe pe vârful tulpinilor de un an, vara târziu până la sfârsitul toamnei. Dacă sunt lăsate peste iarnă, aceste tulpini vor produce din nou în anul următor, vara devreme, pe partea inferioară a tulpinilor.
Calitatea fructelor pe tulpinile de doi ani va fi mult inferioară și recoltarea dificilă datorita intercalării tulpinilor de doi ani cu cele de un an care sunt în creștere. Când păstrăm tulpinile în anul al doilea, cele care cresc sunt mai subțiri și mai înalte, deci recoltarea este mai dificilă.
Dacă privim în asamblu, atunci când păstram toate tulpinile fructifere (din anul întâi și doi) avem o produție mai mare, dar de calitate mai slabă și recoltarea este mai dificilă.
Mulți fermieri preferă să renunțe la producția de vară de pe tulpinile din anul doi în favoarea unei producții mai mici, dar de calitate mai bună obținută în perioada august-octombrie.
În plantațiile profesionale din Europa și din lume se păstreaza doar roada de toamnă, cea pe tulpinile anuale. În acest caz, toate tulpinile se taie la nivelul solului, după recoltarea fructelor. Tulpinile noi vor crește în fiecare an și vor produce în perioada august-octombrie (în teren protejat perioada de fructificare se extinde până în decembrie).
Este important ca tulpinile sa fie tăiate cât mai aproape de suprafața solului. Dacă se taie mai sus, în anul următor din muguri de la suprafața solului vom avea multe creșteri laterale care ne îndesesc plantația și vor fi o gazdă pentru numeroase boli și dăunători.
Este recomandat să păstrezi aproximativ 8-10 lăstari sănătoși și viguroși per metru liniar de rând. Acești lăstari vor fi cei care vor fructifica în sezonul următor. Eliminarea lăstarilor subțiri, bolnavi sau rupți ajută la o bună ventilație și previne apariția mucegaiurilor și a altor boli.
Dacă există lăstari tineri foarte înalți, aceștia pot fi scurtați puțin pentru a stimula o dezvoltare mai puternică. Totuși, este important să nu fie tăiați prea mult, deoarece acest lucru poate afecta producția din anul următor.
Resturile vegetale adunate la baza plantelor, precum frunzele căzute și alte materii organice, pot favoriza dezvoltarea bolilor și ascunzătoare pentru dăunători. Este recomandat să fie adunate și îndepărtate.
După tăiere, aplicarea unui strat de mulci (paie, frunze uscate sau compost) în jurul rădăcinilor ajută la protejarea acestora de temperaturile scăzute și la păstrarea umidității în sol pe parcursul iernii.