Sute de salariați ai CE Oltenia ar putea lua plăți compensatorii

Aproximativ 700 de salariați ai Complexului Energetic Oltenia vor fi nevoiți să plece acasă în 2021. Cei mai mulți vor pleca natural, ieșind la pensie. Restul, printr-un program de concedieri. Detaliile plăților compensatorii pe care aceștia le-ar putea primi plecând la cerere vor fi stabilite luna viitoare, dar abia după ce Comisia Europeană își va da avizul asupra planului de restructurare pe care îl are pe masă de mai bine de o jumătate de an.

Din cei 700 de salariați cât este prevăzut în planul de restructurare să plece în acest an, doar 400 îndeplinesc condițiile de pensionare. Pentru restul, de 300, compania trebuie să găsească variante să achite eventuale plăți compensatorii. Acestea vor fi negociate de directorii companiei energetice cu liderii de sindicat.

Ion Rușeț, consilierul Directoratului, a explicat, la Tele3, că se vor stabili eventuale compensații dacă se va ajunge la disponibilizări, dar totul se va tranșa luna viitoare: “Discutăm despre pensionare în primul rând. Vom avea o comisie de negocieri în care vom stabili și eventuale compensații în situația aplicării unui program de disponibilizare care să includă disponibilizări de personal. Vom face acest lucru în februarie”.

Tot în februarie ar trebui să sosească și răspunsul Comisiei Europene privind planul de restructurare care a fost gândit pentru Complexul Energetic Oltenia. Daniel Burlan, managerul companiei, a declarat că avizul ar putea veni până cel târziu la mijlocul lunii februarie.

Rușeț, în schimb, mai adaugă câteva zile de așteptare și susține că răspunsul comisiei ar putea sosi cel târziu la finalul lunii februarie. Până nu va ajunge acest aviz, nici nu se pot negocia venituri compensatorii pe care să le primească cei care ar urma să plece din companie în acest an. „Luna februarie este extrem de importantă pentru CE Oltenia pentru că urmează să primim avizul de la Comisia Europeană privind programul nostru de restructurare. Am avut o prenotificare în august și o notificare în decembrie. În practica Comisiei, în termen de 60 de zile, dacă nu se cer explicații cu privire la punctele din program, se dă un răspuns. Noi așteptăm prima decadă a lunii februarie un răspuns de la Comisia Europeană. Cel mai târziu, acest răspuns ar trebui să vină la finalul lunii februarie. Discutăm după aceea dacă vom avea un program cu compensații financiare din partea angajatorului, care va fi cuantumul acestora, cine va intra în acest program”, a mai spus Ion Rușeț.

Vizualizări: 14,287

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: