Şurlea: Nu vor fi creşteri spectaculoase în martie

Preşedintele Casei Judeţene pentru Asigurări de Sănătate Gorj, Daniel Şurlea, a vorbit într-un interviu la Gorj TV despre majorările salariale de care va beneficia personalul medical din luna martie. Şurlea a spus să nu ne aşteptăm la majorări spectaculoase, pentru că multe dintre salarii sunt deja mari, în baza creşterilor care au tot fost din 2015 încoace.

Reporter: Credeţi că odată cu majorarea salarială din martie, se va îmbunătăţi şi calitatea actului medical?

Daniel Şurlea: Eu sper să se schimbe şi calitatea actului medical. Într-adevăr, de la 1 martie personalul medico-sanitar trece pe grila maximă, la care restul de personal bugetar va ajunge în 2022. Ei trec direct de la 1 martie pe maximul din grila valabilă până în 2022. Nu o să fie creşteri spectaculoase, vă spun de pe acum, chiar dacă s-a spus că o să fie creşteri foarte mari, pentru că şi acum salariile în sănătate sunt destul de mari. La medici vor fi creşteri ceva mai mari decât la asistenţii medicali.

Sperăm că o să fie îmbunătăţiri semnificative în calitatea actului medical, dar nu depinde numai de salariile medicilor, depinde şi de aparatură. Ori ştim că nu toate spitalele stau la fel de bine din punct de vedere al dotării cu aparatură medicală.

Rep.: Sunt spitale care au aparatură şi nu o folosesc.

D.Ş.: De-a lungul timpului am avut discuţii cu spitalele pentru că aveau în dotare anumite aparate, dar pe care nu le foloseau, cu care nu veneau la contractarea care are loc în fiecare an cu Casa de Asigurări de Sănătate, pentru a putea fi decontate de noi serviciile prestate. De fiecare dată trebuia să avem discuţii îndelungate, să le explicăm că este în favoarea dumnealor şi a asiguraţilor să se contracteze această aparatură în integralitate cu Casa de Asigurări de Sănătate. Din 2015 au fost mai multe etape de creştere şi a salariilor, şi a calităţii actului medical.

Rep.: A pierdut cineva din transferul contribuţiilor?

D.Ş.: Pentru peste 95% din personal au însemnat creşteri de 2-3%, pentru ceilalţi, pe anumite compartimente, erau deja salariile destul de mărişoare, au avut loc chiar scăderi. Proporţia este foarte mică.

Rep.: Sunt adevărate aceste salarii care se vehiculează, de o mie de euro pentru un asistent, de 3-4 mii de euro pentru unii medici?

D.Ş.: Da, cred că o să se ajungă la asemenea sume, dar, atenţie. Ele o să fie pe brut şi cuprind aici şi toate sporurile, cuprind şi gărzi. De un an şi ceva se câştigă foarte bine din gărzi. Şi la acest moment sunt destul de multe secţii şi compartimente unde medicii obţin un venit net în jur de 2.000 de euro, salarii care pot fi considerate bune comparativ cu alte categorii de salariaţi din România, nu cu salariile medicilor din străinătate. Trebuie să fie salarii mari, ca să avem calitate în actul medical, medici profesionişti şi să nu mai auzim de alte forme de stimulare a personalului medical.

Rep.: S-a făcut un calcul, cu cât va fi suplimentat bugetul de salarii?

D.Ş.: Nu se poate face în acest moment, pentru că nu avem un regulament de acordare a sporurilor. Ştiţi foarte bine că în anumite compartimente erau sporuri şi de 100%, se preconizează ca începând cu 1 martie să se facă o limitare a acestui cuantum.

Vizualizări: 644

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: