Supărat că minerii și energeticienii nu mai protestează
Minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia continuă să protesteze, în zilele de marți și joi, pentru a cere pensionarea la 52 de ani. Deși circa zece mii de salariați ar putea profita de o astfel de lege, la proteste abia participă câteva zeci de persoane.
Salariații CE Oltenia sunt acuzați că sunt delăsători. “Au fost discuții că oamenii nu ies în stradă pentru că nu-i lasă liderii de federații, dar nu a fost așa, nu i-a oprit nimeni. Parcă e delăsare prea mare”, a spus Vasile Tivig, unul dintre cei care participă la toate protestele, din februarie și până acum.
Un alt protestatar, Manu Tomescu de la termocentrala Rovinari, încearcă să își mobilizeze colegii pe pagina de socializare. “Această lege a fost votată și adoptată de toți parlamentarii din toate partidele politice, parlamentare, a fost promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial, însă Guvernul României prin Ministerul Muncii și Casa Națională de Pensii refuză să o aplice în litera și spiritul pentru care ea a fost creată și adoptată! Noi, toate generațiile de mineri și energeticieni care am mai rămas să muncim în acest domeniu de activitate, trebuie să ne unim forțele ca împreună să stopăm acest ABUZ prin care guvernanții își bat joc de breasla noastră”, a spus Manu Tomescu, făcând referire la Legea 197/2021, intrată în vigoare în august, dar care nu prevede clar că sunt recunoscute retroactiv condițiile speciale de muncă.
“Nu trece săptămână în care să nu ne mai pierdem cate un coleg care moare după zeci de ani de activitate, iar guvernanții refuză să ne recunoască condițiile în care noi am muncit! Veniți azi în Piața Prefecturii din Tg-Jiu pentru a le cere să ne deblocheze legea, iar dacă nu o vor face, atunci să își dea cu toții cei responsabili DEMISIA, pentru că noi ne-am pierdut răbdarea”, a mai transmis Tomescu.
Protestele sunt marțea și joia, de la ora 16.00, numărul de participanți fiind limitat și din cauza pandemiei la o sută.