Supărare mare în Gorj. „Ce, s-a răsturnat carul cu proști la mine, la Padeș?”

E revoltă în rândul gorjenilor după ce au aflat că se dorește ca 45% din fondul forestier al județului Gorj să fie inclus în zona de protecție strictă, în Planul Național de Redresare și Reziliență. Nici oamenii și nici autoritățile locale ori județene nu vor să audă de o astfel de hotărâre care ar avea un impact semnificativ asupra vieții locuitorilor, economiei locale și investițiilor în derulare.

O zonă importantă de pădure din Padeș ar putea fi afectată dacă se va merge înainte cu această propunere. Primarul Mihăiță Troacă a declarat, într-un interviu la Radio Infinit, că nu va accepta o asemenea hotărâre care le-ar interzice oamenilor și să se mai plimbe prin pădure, darămite să culeagă fructe de pădure, ciuperci sau să taie vreun copac.

“Ce se vrea să se facă de la Padeș este dezastruos din punct de vedere economic și din punctul de vedere al țăranului. Eu reprezint cetățenii comunei Padeș. Fac apel la autoritățile statului să înțeleagă că omul de rând, țăranul nostru care crește o oaie sau o vacă vrea libertate și liniște. Ce se vrea să se facă, să facă un fel de sit arheologic. Ne bagă toate conacele, pădurea privată a cetățenilor, le bagă pe toate într-un sit. Nu se poate! Am rămas stupefiați. I-am rugat să vină la Padeș cei din Ministerul Mediului. UE spune că băgăm 30% din Europa. Noi am găsit pădurile virgine ale Europei, 70%, la Izvoarele Cernei. La mine, la Padeș, s-a răsturnat carul cu proști, nu?”, s-a întrebat primarul Mihăiță Troacă.

Oamenii din comună sunt speriați. Au mers să ceară explicații la primărie. “Au venit vreo 300 de oameni la primărie să întrebe ce se întâmplă, că vrea statul să le ia tot. Oamenii sunt foarte îngrijorați.Avem precedentul la Izvoarele Cernei. Avem foarte mulți oameni care au cel puțin 20 de conace și nu au voie să intervină. Nu au voie să schimbe nici acoperișul ori să pășuneze. În ce vor să facă ei acum, nu se poate trece cu piciorul, nu ai voie să culegi o alună, afine, absolut nimic”, a mai spus primarul din Padeș.

O nouă întâlnire cu oficiali din Ministerul Mediului va avea loc, în această săptămână, în județul Gorj. Săptămâna trecută, autoritățile au avut discuții pe marginea acestui subiect la București.

Nu doar localitatea Padeș ar fi afectată de această decizie: “Pe 13, va veni la Runcu, domnul consilier al ministrului Mediului, cu funcționari din Minister. Vom avea o ședință de lucru cu cetățenii. Discutăm pe hărți, pe documente”, a mai adăugat primarul Mihăiță Troacă.

Conform prevederilor PNRR, accesul în aceste zone ar fi complet interzis. Nu s-ar mai putea exploata lemn, locuitorii nu vor mai putea aduna lemne din păduri, nici fructe sau ciuperci. Proiectele de investiții și dezvoltare în zonele vizate ar deveni imposibile. Autoritățile au cerut ca gorjenii să aibă dreptul de a utiliza propriile păduri pentru încălzire și trai zilnic. De asemenea, investitorii din turism și alte domenii economice trebuie sprijiniți să își continue activitatea.

Vizualizări: 4,743

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: