Studiu nou: zahărul te face nu doar obez și bolnav, ci și trist
Un studiu întins pe durata a 22 de ani al cercetătorilor englezi leagă consumul de zahăr de depresia clinică.
Știți cum, în momentele în care sunteți triști, vă întoarceți către înghețată, ciocolată sau alte dulciuri, și pare că vă simțiți mai bine? Ei bine, doar pare. E adevărat că zahărul ne dă ”un rush” care poate fi asociat cu o ameliorare a stării generale de tristețe, dar este doar o iluzie. De altfel, mica depresie generală a organismului care urmează după acel rush este cea care, pe termen lung, poate să ducă la depresie clinică.
Mai exact, un consum constant de mai mult de 35 de grame de zahăr pe zi (doza maximă recomandată de medici) crește riscul de depresie cu 25%, afirmă studiul.
Întâmplător sau nu, doza maximă permisă de zahăr este identică cu cea conținută de o cutie de Coca Cola de 0,33 litri. Prin urmare, dacă beți o Cola pe zi, v-ați atins deja pragul maxim de zahăr. Și țineți cont că și multe fructe conțin mult zahăr, când faceți calculul.
Lupta mondială împotriva zahărului
Recent, și România a anunțat că ar putea suprataxa zahărul, așa cum Organizația Mondială a Sănătății recomandă încă din 2015. OMS avertizează în special asupra consumului de zahăr al copiilor, cărora li se dă, în medie, dublul dozei maxime de zahăr pe zi.