Strategie comună a sindicatelor din CE Oltenia pentru negocierea CCM
Liderii de sindicat din Complexul Energetic Oltenia s-au întâlnit, duminică, pentru a stabili o serie de revendicări comune la negocierea Contractului Colectiv de Muncă. Discuţiile cu administraţia din CE Oltenia vor începe pe 7 ianuarie, iar astăzi este ultima zi pentru depunerea documentaţiei de către federaţii. La aceste negocieri va participa şi Ioan Pisc Scrădeanu, şeful Federaţiei Univers, văzut de unii lideri ca şi continuator al lui Ion Ruşeţ în sindicatele din CEO. Sindicaliştii din Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) vor solicita înregistrarea şedinţelor de negociere pentru a evita acuzaţiile dintre lideri şi administraţie, aşa cum s-a întâmplat în trecut.
Liderul Constantin Creţan a declarat că a avut loc o şedinţă între toate cele patru federaţii reprezentative, la invitaţia prim-vicepreşedintelui Federaţiei „Univers“ Adrian Marciuc. Federaţiile care vor negocia contractul de muncă din CE Oltenia sunt „Univers“, Federaţia Naţională Mine Energie (FNME), Federaţia „Energetica“ şi Sindicatul Naţional Petrom. Creţan spune că liderii vor vorbi aceeaşi limbă la aceste negocieri. „Ne-am întâlnit toate federaţiile, am avut o discuţie, am stabilit o strategie de negociere. Trebuie să ne unim toţi şi să formăm o comisie care să apere salariaţii şi eu cred că ne-am înţeles asupra acestui lucru“, a spus Creţan. El a mai adăugat că se va solicita renunţarea la pachetele de performanţă condiţionate de managementul companiei.
Liderul sindical a mai spus că la discuţii au fost şi membri de la Sindicatul Mine Energie Oltenia (SMEO) şi că s-a hotărât ca norma de reprezentare să fie un membru la 1500 de angajaţi. Asta ar însemna că Univers are opt membri, FNME trei, Energetica unul şi Sindicatul „Petrom“ unul. Cei de la FNME au propus însă ca numărul membrilor din comisie să fie tot 15, cât a fost şi în 2013, pe motiv că numărul salariaţilor este cam acelaşi. Dacă se va merge pe o comisie de 15 atunci Univers va avea 9, FNME 4, Energetica unul şi „Petrom“ unul. Reprezentantul „Petrom“ va fi un anume Ionescu.
Pisc Scrădeanu, surpriza de la negocieri
La întâlnire au fost însă şi nişte mici conflicte. Iniţial s-a ţinut o şedinţă a Federaţiei Univers, după care au plecat liderii de la SMEO şi au intrat ceilalţi. FNME a refuzat să stea la aceeaşi masă cu Gabriel Căldăruşe şi Gabriel Bălăceanu. „Noi cu ei nu stăm la masă. Nu e un sindicat format pe baze naturale, este o anexă a PSD, lideri numiţi de director. Am spus să-şi ţină şedinţa cei de la Univers şi apoi stăm de vorbă. Au stat o oră şi apoi am stat de vorbă cu ceilalţi lideri. Cu Marciuc, Iovan, Bădiţa, Roşca, ceilalţi lideri. Bineînţeles că suntem uniţi, dar nu putem discuta cu cei de la SMEO. Dar ei se află în Univers şi vor trebui să se supună deciziilor“, a declarat Constantin Mitrescu.
Surpriza de la aceste negocieri este Ion Pisc Scrădeanu, preşedinte la Energetica şi prim-vicepreşedinte la BNS. Unii lideri sindicali susţin că Pisc Scrădeanu va fi noul Ruşeţ de la negocieri. Adică mai mult cu administraţia, decât cu salariaţii. El va face echipă cu cei de la SMEO. Gabriel Căldăruşe, preşedintele SMEO, a declarat la un post local de radio că a primit propuneri din teritoriu, pe care să le susţină în comisia de negociere. „Oamenii vor recuperarea unor drepturi, creşteri salariale. Foarte multe lucruri“, este concluzia lui Căldăruşe. Din partea SMEO vor participa la negocieri trei persoane: preşedintele sindicatului Gabriel Căldăruşe şi doi şefi de departament Jan Popescu- energie şi Gabriel Bălăceanu- minerit.
Revendicări pentru lideri şi salariaţi
Şi totuşi, liderii au vorbit şi despre lista de revendicări. „Să câştige cel puţin inflaţia şi să nu mai piardă nimic“, spune Constantin Mitrescu. Însă sindicaliştii vor să rezolve pentru totdeauna posibilitatea implicării administraţiei în sindicate. Vor să-şi negocieze salarii şi solicită ca discuţiile de la negocieri să fie înregistrate şi puse la dispoziţia salariaţilor. „Să fie înregistrate să vedem cine trădează. Negociem drepturile organizaţiilor, cotizaţiile sindicale, pentru împiedicarea administraţiei să se mai amestece în mişcarea sindicală. Nu cerem alte sume în afară de cotizaţia sindicală“, explică Mitrescu.