Medinţu, promovat cu derogare de la şeful guvernului
Directorul Diviziei de Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Aurel Medinţu, a povestit într-un interviu publicat în ziarul companiei cum a ajuns să ocupe funcţii importante în sistemul energetic. Medinţu a lucrat la Slatina, Halânga şi Rovinari, perioade relativ scurte pe mai multe funcţii. Directorul de la Energie din CE Oltenia păstrează şi acum documentul semnat de Manea Mănescu, ce i-a asigurat promovarea pe o funcţie. Băiatul lui Medinţu, Dan Medinţu, este acum şeful unei secţii unde a lucrat el în 1977.
Aurel Medinţu s-a angajat la Rovinari în 1971. „La acea vreme termocentrala era în curs de execuţie. La data când m-am angajat, nici nu era constituită ca unitate de sine stătătoare, ci aparţinea de Işalniţa. M-am angajat în anul 1971“, a povestit acesta. A lucrat o lună şi jumătate după care a plecat în armată. Medinţu şi-a amintit şi un episod mai greu din viaţa de familie. De cei doi copii se ocupa soţia. „A fost o situaţie când eu nu am venit două zile acasă, nu mai era pâine şi soţia a trebuit să meargă după pâine şi, când s-a întors acasă, mi-a dat telefon plângând că era cât pe ce să găsească fetiţa moartă. Băiatul voia să-i dea să mănânce, fiindcă plângea, şi îi îndesase mâncare pe gât. Nu aveam nici telefon, a trebuit să meargă la un vecin. Au fost momente complicate, dar până la urmă băiatul a luat tot meseria mea. Acum este şeful Secţiei Exploatare la Rovinari, unde am fost eu în 1977“, şi-a amintit Aurel Medinţu.
Document semnat de Manea Mănescu
Medinţu a povestit că devenise mâna dreaptă a şefului său de la vremea aceea. „Am ajuns cumva să fiu recunoscut de drept de către tot colectivul ca ajutorul, ca adjunctul domului inginer Haidu, în toată perioada asta, care a durat până în anul 1977. Atunci, fără să discute nimeni cu mine, probabil ca o recompensă a muncii care o făceam acolo, am primit decizie de şef de atelier, fiind un post liber de şef Atelier Reparaţii“. A rămas pe această funcţie tot o lună şi jumătate după care a fost trecut la noua secţie înfiinţată, Secţia Exploatare Termomecanică II. Aceasta era o promovare, explică Medinţu, pentru care a fost nevoie de o derogare de la preşedintele Consiliului de Miniştri pentru că nu avea vechimea necesară. Şi acum mai are documentul semnat de Manea Mănescu. „Promovările atunci erau foarte stricte. Parametrii de vechime în meserie erau foarte bine gestionaţi şi putea să acorde derogare directorul, dar nu mai mult de un an, directorul general din centrala industrială şi ministrul. Eu nu mă încadram în nici unul din aceşti parametri. Ca să pot să ocup postul mi-a fost obţinută derogare de la Manea Mănescu, atunci nu exista funcţia de prim ministru, era Preşedintele Consiliului de Miniştri. Am şi acum derogarea semnată de Preşedintele Consiliului de Miniştri, Manea Mănescu“. A rămas aici doar doi ani. Acum, la această secţie este şef fiul său, Dan Medinţu.