Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Strâng semnături în spital pentru un medic condamnat pentru malpraxis

Acțiune fără precedent în spitalul din Târgu Jiu, unde medicii strâng semnături în sprijinul doctoriței Carmen Braia, condamnată pentru malpraxis. Judecătoria Târgu Jiu a pronunțat în 2017 o primă sentință după ce o fată de 17 ani a murit în august 2011, în urma unui șoc anafilactic, adolescenta nefiind testată pentru a i se vedea reacția la tratamentul cu antibiotice. Condamnarea este una cu suspendare, daunele morale care trebuie plătite în solidar cu societățile de asigurări fiind de 400.000 de euro.

Raluca Tulic a murit în august 2011, la doar 17 ani. De atunci, părinții ei au depus eforturi uriașe pentru a demonstra că a fost culpă medicală și nu le-a fost deloc ușor, procurorii constatând că unele acte medicale au fost falsificate.

Judecătoria Târgu Jiu a dat pe 29 septembrie 2017 un prim verdict. Medicul Braia a fost condamnat la trei ani de închisoare, executarea pedepsei fiind suspendată pe un termen de încercare de șase ani. Dacă pedeapsa va rămâne definitivă, medicul va avea interdicție de a profesa timp de trei ani.

„Există o disproporție uriașă între vină și pedeapsă”

Instanța a mai stabilit faptul că părinții Ralucăi Tulic vor fi despăgubiți moral cu 400.000 de euro. Deși în dispozitivul hotărârii judecătorești scrie că daunele morale sunt suportate în solidar de societățile de asigurări, medicii din Spitalul Târgu Jiu s-au revoltat. „Am strâns semnături în Spitalul Județean Tg-Jiu pentru susținerea Dr. Braia - există o disproporție uriașă între vină și pedeapsă și în cazul ei. Instanța a impus despăgubiri de domeniul fantasticului, comparativ cu salariile noastre. La ce bun asigurările de mal praxis dacă trebuie să ne vindem casele să ne despăgubim pacienții în caz de evoluție nefavorabilă?”, a scris pe pagina de Facebook medicul Liliana Puiu Crăciun, care crede că în România medicii sunt hărțuiți în presă și prin tribunale.

Liliana Puiu Crăciun a fost condamnată în 2014 pentru ucidere din culpă, fiind primul medic în Gorj într-o astfel de situație. Condamnarea a venit după ce în 2008 i-a murit o pacientă de 24 de ani, Lorena Buicu, pe care a tratat-o la cabinetul său particular. Crăciun susține pe pagina de Facebook că a fost condamnată pe nedrept, considerând că pacientei sale i-au fost falsificate actele de deces de către medicii dintr-un spital din București.

Medicul Puiu Crăciun le cere medicilor să se unească, nefiind normal ca un medic să fie tratat mai rău decât un criminal în serie. „Partea superioară a formularului

Tocmai pentru triumful dreptății trebuie să facem apel la întreaga lume medicală din țară să ni se alăture, să evităm nedreapta răsplată pe care nu o merităm după munca impresionantă și sacrificiile făcute pentru a fi doctori. Haideți, domnilor doctori, să ne unim forțele, nici unui criminal în serie nu i s-ar cere asemenea sume cu atâtea zerouri, nici unuia care ar ucide cu bună știință nu i s-ar fi cerut atâția bani”, este apelul Lilianei Crăciun, la care rămâne de văzut câți medici se vor alătura.

REACȚIE

Radu Tulic, tatăl victimei, a comentat sentința judecătorească a doua zi după pronunțare. „Dacă era închisoare cu executare, mi se părea echitabil. Dar așa, ce pot să spun? Dumnezeu e mare. Pe fetiţa mea nu o mai aduce nimeni înapoi. Nu am fi vrut banii. La bătrâneţe, însă, cine mai întreţine omul? Copiii, dacă are. Dacă nu, alini bolile bătrâneţii cu banii. Suferinţa îmi va rămâne în inimă până mor”.

Vizualizări: 6,899

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: