Stau cu frica-n sân: Ne este teamă. Unde să mai plecăm noi acum?
Zeci de localnici dintr-un sat din Județul Gorj trăiesc clipe de coșmar din cauza unor alunecări de teren. Exploatările miniere de-a lungul anilor au afectat hectare întregi de teren, iar acum oamenii din satul Seciuri al localității Roșia de Amaradia stau cu frica-n sân că toată munca lor de-o viață ar putea să dispară în câteva minute.
Nu mai puțin de 20 de case se află în pericol să fie puse la pământ din cauza alunecărilor de teren din satul Seciuri. După excavările miniere, nimeni nu a mai consolidat terenul, iar în fiecare an pământul o ia la vale circa 1 kilometru. Oamenii sunt disperați și cer ajutorul celor de la Complexul Energetic Oltenia, cei care dețin cariera minieră Seciuri. Prima alunecare de teren masivă a avut loc în anul 2006, atunci când zeci de case au fost distruse.
”În 2006, s-a produs dezastrul. Pe la 8 și ceva seara, ne-am trezit că s-a lăsat casa cu totul. Am lăsări de teren la circa 50 de metri de casă. Foarte aproape (… )Chiar sunt stresat pentru lacurile de apă pe care le-a lăsat mina în spate. Ne este frică, apa umflă undeva și ne e frică că fuge terenul (…) Ne este teamă, normal! Avem și noi familie, copii, unde să plecă acum? După o anumită vârstă să te duci să o iei de la capăt! Și dacă te duci să-i dai în judecată, îți trebuie bani de umblat. Nu putem să plecăm așa după 40-50 de ani de stat într-o comună, unde să pleci, unde să te muți”, au spus câțiva localnici.
Reprezentanții CE Oltenia, cei care trebuie să se ocupe de refacerea terenurilor, dau asigurări că oamenii nu vor avea de suferit și că totul se va rezolva. ”O să facem o comisie împreună cu topografii. Să facem ridicări topografice, urmând ca mai departe să stabilim volumul care trebuie să fie modelat, apoi să avem o anumită procedură pentru a achiziționa utilajele necesare”, a spus Florin Gherghescu, director sucursală minieră.
Suprafața afectată este destul de mare, fiind vorba despre zeci de hectare. Șefii companiei spun că nu vor lăsa ca locuințele să fie puse la pământ.
”Nu o să lăsăm până anul viitor. Anul acesta, v-am spus, comisia va merge acolo, face ridicarea și o să intervenim pentru a face modelarea terenului în așa fel încât să nu punem în pericol viața oamenilor din zona respectivă”, a mai spus directorul Gherghescu.
Cariera minieră de la Seciuri a fost deschisă în anul 1983 și închisă după alunecarea de teren din 2006. Locuitorii satului se tem de fiecare dată când plouă, pentru că atunci se produc cel mai des alunecări de teren.
În cazul în care CE Oltenia nu va lua măsuri, cetățenii amenință și cu deschiderea unor procese în instanță.