Specialiștii încă monitorizează zona Runcu. Cauza cutremurelor de acum doi ani este necunoscută
Se împlinesc doi ani de când un val de cutremure, cu epicentrul în zona Runcu, au zguduit județul Gorj. Mișcările seismice au început în data de 13 februarie și timp de câteva luni s-au înregistrat peste 2.000 de cutremure.
Din fericire nu au fost înregistrate victime omenești, dar în mai multe localități din județ, precum și în Târgu-Jiu, mai multe clădire, școli, biserici și instituții publice au fost afectate. Guvernul României a alocat bani pentru refacerea daunele generate de mișcările seismice care până în acest moment nu au fost explicate exact de specialiștii Institutului Național de Fizica a Pământului (INFP).
Autoritățile locale din comuna Runcu, acolo unde au avut epicentrul cele mai puternice cutremure, nu au primit decât niște date tehnice pe care nu le-au putut descifra.
"Cei de Institutul National pentru Fizica Pământului ne-au trimis doar un raport din care nu am înțeles nimic. Sunt doar cifre, schițe tehnice, din care nu se înțelege nimic. Probabil un specialist îl poate descifra, dar niște concluzii finale, explicate pe înțelesul tuturor nu am primit. Zona este în continuare monitorizată, se fac tot felul de măsurători, dar bine că nu au mai fost cutremure", a declarat primarul din comuna Runcu, Adi Câmpeanu.
O stație de monitorizare pentru mișcările seismice este amplasată la Spitalul de Pneumoftiziologie "Tudor Vladimirescu" de la Dobrița, care însă transmite informații către INFP.
"Sistemul de monitorizare este încă funcțional. Este montat într-un subsol, unde ni s-a spus să limităm accesul ca să nu induceam vibrații solului și să apară deficiențe de transmisie, sau date eronate", a spus managerul unității medicale, Ion Ciochină.