Spaniolii vor face cărămizi la Bustuchin

Un grup de firme spaniole doreşte să investească 18 milioane de euro într-o fabrică de cărămidă din argilă în comuna gorjeană Bustuchin, localitatea fiind vizitată ieri de potenţialii investitori. Tot ieri au ajuns din nou la Târgu Jiu şi reprezentanţii chinezilor care vor să transforme cenuşa termocentralelor în alt tip de cărămidă, semn că treaba e cât se poate de serioasă.
 Spaniolii au mers ieri la Bustuchin după ce şi primarul comunei amintite, Ion Ciocea, a fost în Spania pentru a vedea la faţa locului potenţialul pe care l-ar avea investitorii respectivi, edilul fiind convins acum că proiectul se va derula fără probleme. Primarul Ion Ciocea i-a prezentat pe oamenii de afaceri spanioli prefectului de Gorj Ion Florescu şi preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, după care i-a însoţit pe aceştia la Bustuchin, pentru a le arăta locaţia unei foste fabrici din zonă, pe amplasamentul căreia s-ar putea dezvolta viitoarea investiţie. Conform edilului, viitoarea fabrică ar genera 50 de locuri de muncă la o producţie de 400 tone de cărămidă pe zi, Ciocea apreciind că investiţia va deveni funcţională la sfârşitul anului viitor. Acesta afirmă că investiţiile vor fi derulate de companiile Ceratres şi Exconsa din Spania, care au deja fabrici similare funcţionale în ţara de origine. 
 "Noi am avut fabrică de cărămidă la Bustuchin din 1950, dar acum, de vreo 5 ani, e închisă. Înainte era bună pentru că oamenii îşi luau cărămida de la noi, acum cumpără de la distanţe mari. Fabrica cea nouă nu va face doar cărămidă, ci şi ţiglă pentru că dumnealor au astfel de posibilităţi. În Spania am văzut zece fabrici ale lor, întinse pe zeci de hectare fiecare dintre acestea. Sunt sigur că vor veni şi vor investi la noi pentru că la ei criza este mult mai mare şi acum îşi iau măsuri de protejare a investiţiilor. Eu sper ca până la 1 ianuarie să avem un document semnat cu ei şi apoi să se treacă la realizarea investiţiei propriu-zise, investiţie care să fie finalizată în partea a doua a lui 2010. Dumnealor au cumpărat deja la noi 15 hectare de teren, au investit vreo 3 miliarde de lei vechi în pământul respectiv şi nu cred că ar fi piedici pentru care să nu fie dus la bun sfârşit acest proiect", spunea ieri Ciocea.

 Argila de Bustuchin, la fel de bună ca şi cea din Spania

 Reprezentanţi ai celor două firme ce vor derula investiţia au declarat ieri, într-o conferinţă de presă, susţinută la Târgu Jiu că au ales ca locaţie comuna Bustuchin întrucât argila din zonă are calităţi similare cu cea folosită de ei în Spania, fiind foarte bună pentru producţia de cărămidă. Conform acestora, o mare parte din viitoarea producţie de cărămidă va fi destinată exportului, dar şi pieţei interne, alţi oameni de afaceri spanioli intenţionând să dezvolte în următorii ani proiecte imobiliare în România, proiecte în cadrul cărora ar urma să utilizeze cărămidă produsă la Bustuchin. 
 Spaniolii s-ar putea implica însă şi în alte proiecte prin Gorj, mai ales că firmele lor au diferite domenii de activitate. Unul dintre patroni are o fabrică pentru vitamine, iar altul se ocupă de autostrăzi, afacerile derulate de spaniolii veniţi ieri în Gorj fiind de sute de milioane de euro. Deocamdată primarul localităţii se bucură că pe meleagurile sale au venit oameni care în Spania derulează fiecare afaceri de zeci de milioane de euro, edilul spunând că unul dintre aceştia doreşte să dezvolte în Gorj un parc de vânătoare, toate acestea fiind însă lucruri despre care se va mai vorbi pentru că până la materializarea lor va mai trece vreme. Până la revenirea pe meleagurile Gorjului pentru a demara investiţia propriu-zisă spaniolii vor rămâne cu amintirea chefului organizat în cinstea lor la Rânca, staţiune în care Ciocea a dorit să arate că este o gazdă la fel de primitoare cum au fost şi spaniolii pe care i-a vizitat vara aceasta.

 Chinezii fac şi ei cărămizi

 Coincidenţă sau nu, la Târgu Jiu a revenit ieri şi delegaţia de chinezi pe care Ion Călinoiu a primit-o şi la începutul lunii, atunci când s-au purtat primele discuţii despre o posibilă investiţie în domeniul cărămizilor ce pot fi făcute din cenuşa provenită de la termocentrale. Chinezii au cerut discreţie şi mai mare decât data trecută, când jurnaliştii nu au fost lăsaţi să asiste la discuţii. Preşedintele Consiliului Judeţean a spus că preferă să ţină presa pe la uşă decât să rateze o posibilă investiţie de acest gen, Călinoiu spunând că atunci când va avea acceptul chinezilor pentru a oferi amănunte despre aceste proiecte va vorbi liber, fără niciun fel de probleme.
 La discuţiile de ieri din biroul lui Călinoiu au fost prezenţi şi primarul din Motru, Dorin Hanu, dar şi directorul general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, Daniel Burlan. După zeci de minute de întrebări şi răspunsuri, autorităţile din Gorj au stabilit cu reprezentanţii chinezilor termene şi etape în baza cărora să se poarte discuţiile de acum încolo. Potenţialii investitori vor ca autorităţile să îi asigure până la sfârşitul lunii de faptul că terenul pe care ar dori să îl cumpere pentru a face o primă fabrică de cărămidă este disponibil şi că proprietarii sunt, în principiu, de acord cu vânzarea, chinezii tatonând deja zona de vreo doi ani pentru a se apuca de o asemenea afacere. 
 Dacă ţinem cont şi de faptul că Ion Ciocea a vorbit pentru prima dată despre spanioli şi cărămida de Bustuchin acum vreo 3-4 ani, iar proiectul se va materializa de abia anul viitor, devine evident că în privinţa chinezilor ar fi nevoie de o supermişcare pentru ca investiţia lor să se materializeze în vreo doi ani de acum încolo. Perspectivele pentru realizarea proiectelor sunt însă unele favorabile, mai ales că singura fabrică de cărămidă existentă la Târgu Jiu până acum câţiva ani şi-a dat duhul sub povara datoriilor acumulate la stat, datorii pe care bugetul evident că nu le-a mai recuperat şi despre care nu mai vorbeşte nimeni.


Vizualizări: 305

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: